Шта се дешава у вашем телу ако унесете више соли него што вам је потребно?

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 19:00

Шта се дешава у вашем телу ако унесете више соли него што вам је потребно?

Када је реч о уносу соли у организам, здравствене препоруке последњих неколико деценија указују да унос не би требало да прелази 23.000 милиграма или једну кашичицу соли дневно. Фото: Pixabay/Philipp Kleindienst Међутим, смањење уноса соли није често главни приоритет у исхрани за већину, осим >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ако немају висок крвни притисак. Међутим, постоји низ здравствених последица које указују на то да би требало да смањите унос соли.
Осећај отeчености Када једете велику количину соли, изазивате пораст нивоа натријума у ​​крви, а бубрези то компензују задржавањем течности како би балансирали и нормализовали нивое. Ефекти су обично привремени, али могу бити непријатни. Отечено лице, ноге или руке су знак да треба да смањите унос соли.
Осећај жеђи Сваки оброк са високим садржајем соли може изазвати интензивну жеђ. Осећајући повећање натријума у ​​крви, рецептори у бубрезима и мозгу изазивају осећај жеђи. Тело користи жеђ као заштитни механизам, па ћете бити приморани да хидрирате и смањите концентрацију натријума.
Главобоље Конзумација соли изазива тренутно повећање крвног притиска код неких људи, а главобоље су чест симптом високог крвног притиска. Међутим, ово се не односи само на људе који имају проблема са високим крвним притиском. У студији из 2014. године, истраживачи су открили да су они који су јели највише соли имали највећу учесталост главобоља.
Повећава се ризик од стварања камена у бубрегу Ако једете више соли, можете постати подложнији камену у бубрегу. То је зато што вишак соли повећава количину калцијума у ​​урину. Камен у бубрегу се формира када се калцијум комбинује са оксалатима или мокраћном киселином у урину и почиње да формира кристале. Како ови кристали расту, постају камење које може да путује у уринарни тракт и да се заглави.
Повећани ризик од деменције Чини се да високи нивои соли повећавају нивое инфламаторног једињења у мозгу које доводи до оксидативног оштећења и почиње да омета проток крви.Исхрана богата соли повезана је са изазивањем деменције код мишева. Истраживачи верују да би ефекти могли бити слични када је у питању деменција код људи.
Konzumiranje određene hrane, može smanjiti želju za slatkišima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта се дешава у вашем телу ако унесете више соли него што вам је потребно? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.