Селаковић: Србија је једна од ретких држава која самостално доноси одлуке

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 16:56

Селаковић: Србија је једна од ретких држава која самостално доноси одлуке

Министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је да Србија данас поносно „стоји и постоји“ и слави слободу, јер је једна од ретких држава која је и самостална и која самостално доноси одлуке, јер на свом челу има озбиљног и мудрог председника који зна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „сваку муку, бол, патњу нашег народа“, али и колико је наш народ поносан и достојанствен. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Он је на обележавању годишњице пробоја Сремског фронта, у спомен комплексу “Сремски фронт“ у Адашевцима код Шида рекао да слобода без достојанства, самосталности, независности и није слобода.
Према његовим речима, Србија данас, сећајући се своје славне прошлости и ратне епопеје у којој је низала и жртве и победе у читавом 20. веку, у 21 веку корача свесна да нас је мало да водимо ратове, да смо те лекције одавно превазишли и изучили, да јој је мир пречи него ишта и да је слободу већ одавно претплатила милионима својих невиних жртава и оних који су бранили родно огњиште.
Селаковић је рекао да, иако има искуства у држању беседа, да му је данас било тешко да изговори било коју реч. “Чињеница је да је на Сремском фронту нацистички окупатор заједно са највернијим синовима који су још 1941. године издали заједничку државу и формирали своју квази-државу доживео потпуни и пресудни ударац и слом. Управо овде на Сремском фронту српски народ ударио је коначни печат свом антифашизму и антинацизму као историјском опредељену генерација и пре и после Сремског фронта“, рекао је Селаковић.
Подсећа да је на Сремском фронту непријатељ био надмоћнији као и да су српске снаге имале најјаче оружје „у срцима, родољубљу, патриотизму“, због чега се потомци окупљају ту сваке године да се сете јунаштва предака.
“Јер то уистину јесте јунаштво и када прођу деценије, када нестану идеологије, када изгубе револуције остаје јунаштво, а то је јунаштво припадника Народне ослободилачке војске Југославије – највише српских, али и македноских партизана који су овде били и наше браће по оружју у том тренутку припадника и Совјетске црвене армије и Бугарске народне армије“, рекао је министар.
Додаје да су бројеви стрдалих страшни и да је тамо страдало најмање 13.400 партизана и још 4.000 оних који никада нису идентификовани и чија имена никада нису уписана.
“Двадесет прва и Двадесет друга српска бригада које су учествовале у борбеним дејствима сачињене од те младежи, имале су историјску улогу не само да пробију Сремски форнт, него и да буду прве војне формације које су ушле на територију нацистичко -усташке творевине зване логор Јасновац“, рекао је Селаковић.
Присутне је поздравио у име председника Србије Александра Вучића. “Наше је да се овде окупљамо и чувамо сећање на наше хероје и њихову борбу, да се поносимо тиме што наши преци нису никога нападали, већ бранили своје и наше је да гајећи то сећање водимо политику којој је циљ да оваква места и догађаји и херојске жртве никада не заборавимо и да се овакве ствари у историји никада више не понављају“, рекао је Селаковић.
Према његовим речима колико Србија може да бира, толико је за то и истакао да ако неко други не мисли тако и намеће Србији нешто, увек ће сести за сто да разговарају.
“Увек ћемо знати да ценимо и своју слободу, али и мир, да миримо једно и друго, да чувамо отаџбину, јер се она чува свакога дана у миру, а брани се када је неко нападне. Тако је било и те 1944. и 1945. године. То су 172 дана борби – ко би веровао шест месеци после ослобођења Београда да су овде и даље били крвници и непријатељи. Сремски фронт није био једна већ 7. линија фронта и требало је свих седам сломити. Зато је и требало толико времена“, рекао је Селаковић.
Весић: У мају уговор о надзору над пројектом изградње метроа

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Селаковић: Србија је једна од ретких држава која самостално доноси одлуке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.