Француску у петак чека одлука о реформи пензионог система, опозиција критична

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 14:30

Француску у петак чека одлука о реформи пензионог система, опозиција критична

Пред објављивање одлуке Уставног савета Француске о уставној утемељености предлога реформе пензионог система, која ће бити донета у петак, лидерка опозиционог Националног окупљања Марин ле Пен довела је у питање независност чланова Савета, преноси Фигаро. Фото: Танјуг/AP Photo/Thibault >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Camus С друге стране, портпарол владе Оливије Веран изјавио је данас да се одлука доноси на крају „демократског пута“, док је председница опозиционе партије Европа Екологија Зелени Марин Тонделије оценила да би, уколико Уставни савет одобри предложену реформу пензионог система, текст био „легалан, али не и легитиман“.
Ле Пенова је, како сама каже, умерени оптимиста и сматра да „Уставни савет чине људи које су именовали политичари“, па доводи у питање њихову непристрасност. Уставни савет, или „савет мудраца“ како га називају у Француској, могао би да потврди усклађеност текста закона, или да приговори одређеним мерама, односно да цензурише текст у целини, преноси портал БФМ ТВ.
Из синдиката најављују наставак протеста уколико Уставни савет не поништи текст закона који је изгласан у француском парламенту.
Француска је данас једина земља на свету која контролу уставности остварује преко специјалног државног органа, Уставног савета, који није ни чисто правосудна, ни чисто политичка институција, али су одлуке које донесе коначне, извршне и обавезне за све.
U Portugalu tokom uskršnjih praznika zabeleženo 1.816 saobraćajnih incidenata

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француску у петак чека одлука о реформи пензионог система, опозиција критична се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.