Грчка: Парламент изгласао забрану есктремно десничарске странке

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 11:18

Грчка: Парламент изгласао забрану есктремно десничарске странке

Грчки посланици изгласали су данас забрану учешћа на изборима екстремно десничарској Грчкој националној партији, блокирајући тако улазак у парламент њеним члановима повезаним са неонацистичком организацијом Златна зора. Фото: Танјуг/AP Photo/Thanassis Stavrakis Грчку националну партију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << основао је пре две године бивши посланик Илијас Касидијарис, који тренутно служи затворску казну од више од 13 година због водеће улоге у Златној зори, која је 2020. проглашена злочиначком организацијом због оптужби које укључују убиство, расизам, насиље и прања новца.
Касидијарис је ипак успео да добије значајну подршку путем порука објављених на Јутјубу док је био у затвору, пренео је бриселски портал Политико. Грчка влада је првобитно усвојила закон у фебруару којим се забрањује Грчка национална партија на основу тога што је њен лидер осуђен за озбиљне прекршаје и зато што странка неће „служити слободном функционисању демократског устава“.
Међутим, та странка је прошле недеље именовала новог лидера, пензионисаног тужиоца, у покушају да заобиђе забрану. Закон који је усвојио парламент проширио је делокруг забране, а подржали су га посланици владајуће партије десног центра Нова демократија, као и опозиционе Социјалистичке партије Пасок.
Захтева се, такође, да Врховни суд одржи пленарну седницу како би размотрио забрану, а не посебу, на пример, ону која је везана за надгледање избора.
Потез долази уочи тесних изборних резултата у мају између Нове демократије и главне левичарске опозиционе партије Сиризе. Анкете предвиђају да би Грчка национална партија могла да освоји око четири одсто гласова, довољно да пређе цензус од три процента за улазак у парламент.
Христос Цанерикос је у понедељак поднео оставку на место потпредседника Врховног суда, тврдећи да је влада интервенисала покушавајући судијама да диктира шта да ураде, који ће на крају одлучити да ли ће странка бити забрањена.
Министар унутрашњих послова Макис Воридис одговорио је јуче на критике изречене због забране. „Жртвујете стратешки фокус који је требало да имамо заједно како би порука била јасна без упитника, без звездица, без фуснота“, рекао је Воридис и додао да су сви заједно морали да кажу да се криминалци не могу претварати да су грађански лидери и политичке партије.
Лидер Грчке националне партије Касидијарис је, у међувремену, на Твитеру оценио да је забрана „гнусна“, али и додао да ће она ипак пробудити милионе грчких грађана, који су свесно на њиховој страни, због ћега ће победити.
Врховни суд ће на заседању 5. маја донети коначну одлуку о томе да ли ће ступити на снагу забрана Грчке националне партије.
Rjabkov: U slučaju Gerškoviča pritisak SAD neće imati uticaj na odluke Moskve

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Грчка: Парламент изгласао забрану есктремно десничарске странке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.