Украјина спремна за извоз струје упркос руским нападима

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 09:15

Украјина спремна за извоз струје упркос руским нападима

Украјина је спремна да настави извоз електричне енергије у европске државе јер је преокренула стање од пре шест месеци када је због жестоког руског гранатирања остала у мраку, саопштио је данас министар енергетике, Херман Халушченко. Фото: Unsplash/ehmitrich Министар је изјавио да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је способност државе да покрије домаћу потрошњу и прооизведе струје и за извоз резултат „титанског рада” украјинских инжењера и иностранх партнера.
Русија је у септембру уништила половину енергетског система Украјине чиме је изазвала прекид снабдевања струјом широм Украјине, а десетине милиона становника су стале и без начина грејања.
Москва је саопштила да је тиме ослабила способност Украјине да се бори, а западни званичници да је напад на те цивилне циљеве био ратни излочин.
Украјина је у октобру морала да прекине извоз електричне енергије да би подмирила домаће потребе. У децембру је амерички државни секретар Антони Блинкен најавио 53 милиона долара помоћи Украјини за куповину опреме за електричну мрежу, уз 55 милиона долара за подршку енергетском сектору.
Халушченко је саопштио да остаје још много посла, да су Украјини су потребна средства за поправку оштећених далековода и да би приход од извоза електричне енергије био један од начина да се то уради.
Украјина ће струју најпре извозити у Молдавију, а потом у Пољску, Словачку и Румунију, рекао је министар.
Pažljivo sa električnim biciklima – dvoje dece poginulo u požaru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Украјина спремна за извоз струје упркос руским нападима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.