Колико дуго треба да траје поподневна дремка? Све више од овога имаће супротан ефекат

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 09:01

Колико дуго треба да траје поподневна дремка? Све више од овога имаће супротан ефекат

Уколико спавамо у току дана важно је колико дуго и у које време. Фото: Pexels/George Milton „Време за спавање“ је често синоним за бебе и малу децу јер им је најпотребније за правилан раст и развој. Одрасли обично немају заказане дремке у свом свакодневном животу, али да ли би требало?
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Како су сан и продуктивност директно повезани, неке компаније у свету су дозволиле својим запосленима да буквално спавају на послу како би постигли боље резултате.
Научна истраживања препоручују кратак сан током дана како бисте боље обавили поподневне задатке и повећали продуктивност. Тако да, дремка је одличан начин да повратите енергију док не поправите распоред спавања.
Како „правилно“ дремати? – Када спавате дуже од 30 минута, теже је да се разбудите, углавном тада имате осећај омамљености у односу на буђење из лакшег сна – говори др Сафиа Кан, специјалиста за поремећаје спавања.
Дакле, према савету стручњака дремка треба да буде кратка, односно да не траје дуже од 30 минута. Кан наглашава да вам није потребна снажна дремка да бисте нормално функционисали ако имате здрав распоред спавања, али је и у том случају то повремено корисно.
Сматра се да је најбоље време за спавање током дана, или у току јутра, или рано поподне, јер нас циркадијални ритмови чине склонијим дубоком сну касније током дана. Такође, претходно треба избегавати кофеин, шећер и масну храну..
Ponašanja koja izluđuju frizere, a da nismo ni znali

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико дуго треба да траје поподневна дремка? Све више од овога имаће супротан ефекат се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.