Турска поринула први носач авиона који ће углавном превозити дронове

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 19:25

Турска поринула први носач авиона који ће углавном превозити дронове

Турска је данас поринула свој први носач авиона који ће углавном превозити дронове, и то је први носач такве врсте у свету. Foto: Pixabay/ID 12019 Носач авиона ТЦГ „Анадолија“ може да носи само лаке авионе, углавном хеликоптере и млазњаке који могу да полете са краћих писта, јавио је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ројтерс.
Носач авиона је дугачак 232 метра и широк 32 метра, а може да носи око 1.400 војника, борбена возила и јединице за подршку за рад у иностранству.
„Овај брод ће нам омогућити да водимо војне и хуманитарне операције у сваком углу света, када је потребно“, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган на церемонији у Истанбулу.
Ердоган је истакао да је то пловило симбол консолидације регионалне лидерске позиције Турске.
Амфибијски јуришни брод изграђен је у истанбулском бродоградилишту турско-шпанског конзорцијума „Седеф“, на основу пројекта шпанског лаког носача авиона „Хуан Карлос I“.
Првобитни план Анкаре био је да распореди ловце млазњаке Ф-35 Б, који могу да полете са краћих писта, на свом највећем ратном броду.
Ти планови су промењени након што су САД уклониле Турску из свог програма Ф-35 због програма Анкаре за набавку руских одбрамбених система С-400 2019. године.
Турска је тада трансформисала ТЦГ „Анадолија“ у носач дронова.
ТЦГ „Анадолија“ ће бити први носач авиона на свету чија се флота састоји углавном од наоружаних дронова.
Турска, која има другу по величини армију у НАТО-у, дели границу са Сиријом и Ираком који су захваћени сукобима.
Bivše američke diplomate: Kina zloupotrebljava naše poreske olakšice

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Турска поринула први носач авиона који ће углавном превозити дронове се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.