Кина распоредила носач авиона Шандонг на вежби у близини Тајвана

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 17:49

Кина распоредила носач авиона Шандонг на вежби у близини Тајвана

Кина је данас саопштила да је распоредила свој носач авиона Шандонг на војну вежбу у близини Тајвана, покренуту током викенда, што је одговор на састанак председнице тог острва Цаи Инг-вен и председника Представничког дома америчког Конгреса Кевина Макартија. Фото: Танјуг/Cha >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Geun-ho/Yonhap via AP У оквиру ваздушне и поморске вежбе око острва, кинеска војска извела је низ симулираних удара на кључне циљеве на Тајвану и околним водама, пренео је Кјодо.
Према кинеским државнима медијима, на носачу авиона Шандонг налазили су се борбени авиони Ј-15.
Пораст напетости у мореузу након разговора између председнице Тајвана и трећег највишег америчког званичника у среду у Калифорнији изазвао је забринутост у региону, а главни секретар јапанске владе Хироказу Мацуно рекао је данас да ће Токио „пратити ситуацију с великом пажњом“.
Прошлог августа, Кина је извела велике војне вежбе у областима које окружују Тајван након путовања Макартијеве претходнице Ненси Пелоси, која је постала прва председница Представничког дома САД у последњих 25 година која је посетила Тајван.
Пекинг сматра поменуто острво својом провинцијом и истиче да ће га, ако буде било потребно, вратити силом.
Шандонг, који је поринут 2019. године, други је кинески носач авиона, а интенција Пекинга је да распореди носач авиона за операције поморске блокаде током непредвиђених ситуација, како би одбио америчку војну интервенцију.
Министарство одбране Тајвана саопштило је данас да је јутрос укупно 59 кинеских војних авиона и 11 пловила уочено око острва.
Наводи се и да је још 39 авиона прешло средњу линију мореуза, границу коју су обе стране поштовале деценијама, и ушло у тајванску зону за идентификацију противваздушне одбране.
Министарство је такође навело да је летачка обука спроведена на Шандонгу, у западном Пацифику, и додало да помно прати ситуацију, како би одговорило на ове активности.
Кинеска војска “спремна за борбу“ након завршетка војних вежби око Тајвана

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина распоредила носач авиона Шандонг на вежби у близини Тајвана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.