Кинеска војска “спремна за борбу“ након завршетка војних вежби око Тајвана

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 15:25

Кинеска војска “спремна за борбу“ након завршетка војних вежби око Тајвана

Кинеска војска је саопштила данас да је “спремна за борбу“ након што је завршила тродневне борбене вежбе великих размера око Тајвана које су симулирале затварање острва као одговор на прошлонедељно путовање тајванске председнице у САД. Фото: Wikimediacommons/William Ide Раније најављене >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тродневне „патроле борбене готовости“ замишљене су као упозорење властима у Тајпеју, а додаје се да су војне вежбе сличне онима из прошлог августа, када је Кина извела ракетне нападе на циљеве у морима око Тајвана, преноси АП.
“Трупе су спремне да се боре у сваком тренутку и да одлучно разбију било који облик ’тајванске независности‘ и покушаје страног мешања“, наводи се у саопштењу.
Војни стручњаци наводе да вежбе служе и као психолошки рат и прилика за кинеске трупе да увежбају затварање Тајвана блокирањем поморског и ваздушног саобраћаја, што је, како се наводи, важна стратешка опција коју би кинеска војска могла да искористи у случају да употреби војну силу да заузме Тајван.
“Кина жели да искористи свако повећање дипломатских интеракција између САД и Тајвана као изговор за обуку своје војске“, сматра директор Института за националне политике на Тајвану Куо Ју-Јен.
Пекинг каже да контакт између страних званичника и тајванских власти охрабрује Тајванце који желе формалну независност, корак за који владајућа Комунистичка партија Кине каже да би довео до рата.
Америчка агенција подсећа да је након посете чланице америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану крајем прошле године, Кина извела ракетне нападе на мете у морима око Тајвана, док је такође слала ратне бродове и ратне авионе преко средње линије Тајванског мореуза.
Вежбе су овог пута биле више фокусиране на ваздушне снаге, а Тајван је известио о 200 летова кинеских ратних авиона у последња три дана.
Kina završila vojne vežbe oko Tajvana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кинеска војска “спремна за борбу“ након завршетка војних вежби око Тајвана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.