РЦ Бачка Топола: Појава брашњаве јабукине ваши у јабучњацима

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 15:07

РЦ Бачка Топола: Појава брашњаве јабукине ваши у јабучњацима

На подручју деловања РЦ Бачка Топола засади јабука се у зависности од сортимента и локалитета налазе у фази од црвених пупољака до већина цветова са формираним круничним латицама које формирају цветну ложу (ББЦХ 57-59). Фото: Wikimediacommons/Shuhrataxmedov Визуелним прегледом засада јабука >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << регистровано је присуство брашњаве (пепељасте) јабукине ваши (Dysaphis plantaginea) у ниском интензитету напада.
Примарни домаћин ове штетне врсте је јабука, а секундарни домаћини биљке из рода Plantago. Презимљава у стадијуму јајета на јабуци. У време цветања колоније могу бити многобројне. Крилате форме се јављају од маја и тада прелећу на летњег домаћина, Plantago spp. На јабуку се враћају у септембру, да положе зимска јаја. Ствара велике колоније на наличју лишћа и врховима избојака јабуке.
Штетност се огледа у следећем: лишће се јако уврће, коврџа око главног нерва, суши се и опада, избојци заостају у порасту. Плодови се деформишу, остају мали, кржљави, не сазревају и опадају. Деформација плода је изазвана сисањем на цветовима.
Додатна штета се огледа у лучењу обилне медне росе, на којој се касније насељавају гљиве чађавице.
Приликом примене пестицида обавезно се треба придржавати упутства за употребу и предузети све мере у циљу заштите опрашивача, примена инсектицида у фази цветања је законом забрањена!
РЦ Бачка Топола наставља са праћењем штетних организама у јабуци.
RC Šabac: Početak piljenje larvi obične kruškine buve

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Бачка Топола: Појава брашњаве јабукине ваши у јабучњацима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.