Зашто је ротквица краљица Ускршње трпезе?

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Apr.2023, 14:01

Зашто је ротквица краљица Ускршње трпезе?

Ротквица је нискокалорична намирница, богата водом, вода чини преко 95 одсто њеног састава. Поред тога, садржи и значајну количину витамина Б, витамина Ц и минералних соли. Фото: Pixabay/RitaE Ово поврће је познато не само по свом благо зачињеном укусу, већ и по својим фитотерапијским >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << својствима:
захваљујући својим антиспазмодичним својствима, опушта мишићни и нервни систем њено антисептичко дејство, с друге стране, чини је идеалном храном за борбу стварања и раста бактерија Конзумација ротквице такође пружа прочишћавајући ефекат, посебно на бубрежне, диуретичке и лаксативне нивое, иако у благој мери. Чак се и астма, бронхитис и кашаљ могу ублажити конзумирањем ротквице у облику инфузије или децокције.
Ротквице су познате још од римског доба по својој способности да подстичу сан. 
Ротквице су одличан извор антиоксиданаса као што су катехин, пирогалол, ванилинска киселина и друга бројна једињења фенола.
Њихова највећа предност је висок садржај витамина Ц, што у комбинацији са антиоксидансима има кључну улогу у борби против оксидативног стреса и оштећења ћелија.
Витамин Ц је значајан за наше комплетно здравље, стање имунитета, као и заштиту од инфекција.
Идеално поврће за побољшану функцију и обнављање јетре. Поред наведених једињења, ротквице садрже индол-3-карбинол и 4-метилтио-3-бутенил-изотиоцијанат. Ради се о веома корисним супстанцама које помажу јетри у детоксикацији и ревитализовању и зарастању после оштћења. Такође, ова једињења помажу бубрезима да ефикације обраде и избаце токсине из организма.
У сваком случају једите их овог Ускрса и овог пролећа што више, не могу да вам нашкоде!
Zašto je zec simbol Uskrsa?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто је ротквица краљица Ускршње трпезе? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.