Уколико имате обичај да се уздржавате од кијања, престаните то да радите – није безазлено

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Apr.2023, 13:01

Уколико имате обичај да се уздржавате од кијања, престаните то да радите – није безазлено

Доктор упозорава на могуће компликације и последице. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Сигурно вам се некада догодило да сте имали потребу да кинете у превозу, на улици, или неком трећем јавном месту, али, у том тренутку, рецимо, нисте имали марамицу код себе, па сте се суздржали.
То никада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << не би требало да радите – упозоравају доктори, а за то постоји и више него обичан разлог. Наиме, у тренутку када кинемо, тело доживљава нагли пораст притиска у синусима, носној шупљини и грлу.
Уколико одлучите да задржите кијање, задржаћете респираторни рефлекс, што ће довести до даљег пораста овог притиска. На тај начин ћете крвне судове довести у опасност.
Зашто је задржавање кијања опасно Према речима доктора Стјуарта Сандерса, кијање може да буде толико снажно да може да изазове пуцање анеуризме мозга.
– Анеуризма би могла да пукне ако артеријски крвни притисак порасте и проузрокује крварење које оштећује мозак – рекао је доктор и открио три разлога због којих је задржавање кијања опасно:
– Прво, задржавање кијања може да прозрокује нагли пораст крвног притиска, са могућим негативним последицама. Друго, како притисак ваздуха у задњем делу носа расте када се кијање задржава, постоји ризик од гурања слузи и инфекције у средње ухо. То би могло да изазове акутну глувоћу, инфекцију или чак пуцање бубне опне у екстремним околностима – објаснио је доктор.
Ризик од акутног синуситиса Као трећи разлог, др Сандерс је навео ризик од акутног синуситиса. То може да се догоди ако повећање притиска тера инфекцију у синусе. Доктори памте случај једног здравог 34-годишњег Британца који је осетио бол у грлу, после којег је почео да кија. Покушао је да спречи кијање запушивиши уста и нос. До момента када је стигао код доктора, изгубио је глас.
Доктори који су га прегледали могли су да чују пуцкетаве звуке који су се простирали од његовог врата па до грудног коша. Каснији преглед и снимање су показали да је силина „обрнутог“ кијања човеку пробушила ждрело, део грла испод уста и носа испред једњака и гркљана. Примљен је у болницу и стављен на инфузију, а опоравио се након седам дана.
Može li omekšivač za veš da oštetiti odeću?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Уколико имате обичај да се уздржавате од кијања, престаните то да радите – није безазлено се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.