Лазарева субота: Знате ли зашто је Врбица најрадоснији дечији празник?

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 19:13

Лазарева субота: Знате ли зашто је Врбица најрадоснији дечији празник?

Лазарева субота, дан уочи празника Цвети (Улазак Христа у Јерусалим), празнује се тачно осам дана пред Васкрс. Фото: WikimediaCommons Посвећен је васкрсењу Лазара из Витиније кога је Исус Христос после четири дана васкрсао из мртвих. Празник је установљен још у IV веку у Јерусалиму. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Међу Србима овај празник ужива велико поштовање, због чега га многи славе као крсну славу.
Према легенди која је доста популарна у српском народу овај празник се везује и за српског кнеза Лазара. Фото: Градске инфо Верује се да су том боја на Косову две Лазареве сестре кукале за братом и да су се претвориле у кукавице. Наш народ је на овај начим симоблички повезао жалости за изгубљеним бојем на Косову као и два Лазара, за којима су сестре плакале.
Међутим, библијска прича је она због које се празник обележава.
Због чега се празник везује за децу? Фото: Градске инфо Утемљење за овај празник код хришћана налазимо у Јеванђељу, када је Исус улазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско“.
У Лазареву суботу или Врбицу, бере се олистало пруће врбе преко кога се преноси снага зеленила на децу и одрасле. Према народном веровању врба је имала симболику бујног раста.
Широм Србије, овај празник се обележава на посеба начин, тако што се деца облаче у најсвечанију одећу, стављајући око врата звончиће везане тробојком. Пре литије у цркви се поделе младе врбове гранчице које се носе кући и стављају пред икону и кандило.
Народ обилази око храма у поворци, уз певање тропара Лазареве суботе, док деца радосно звоне звончићима и на главама носе уплетене венчиће од врбових гранчица. Фото: Градске инфо Humanitarni vašar u Kovilju: Prikupljena sredstva namenjena školi “Milan Petrović”(VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лазарева субота: Знате ли зашто је Врбица најрадоснији дечији празник? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.