Естонска премијерка Каја Калас обезбедила већину за нови мандат

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 18:47

Естонска премијерка Каја Калас обезбедила већину за нови мандат

Естонска премијерка Каја Калас саопштила је данас да је њена Реформска партија десног центра постигла договор са друге две странке о формирању коалиционе владе, пет недеља након општих избора у тој балтичкој земљи. Фото: Танјуг/Olivier Matthys Руководства Реформске партије, која >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је великом већином победила на парламентарним изборима у Естонији 5. марта, са 31,2 одсто гласова, либералне партије Естонија 200 и Социјалдемократске партије, саопштила су да ће формирати коалицију, након што су се договорили о владином програму за наредне четири године после дугих разговора, преноси АП.
Нова влада требало би да има већину од 60 места у парламенту који броји 101 посланика.
„Овај споразум обезбеђује да Естонија буде заштићена, да можемо да останемо независна и самоодржива земља “, рекла је Калас, која ће остати на месту премијера, током конференције за новинаре.
Она је саопштила да ће се њен нови кабинет суочити са тешким финансијским, безбедносним, образовним и другим одлукама „неопходним за Естонију.”
Нагласила је и да ће одбрана и безбедност бити на врху дневног реда нове владе.
Формално потписивање коалиционог споразума требало би да се одржи у понедељак, након чега ће Калас предати оставку своје техничке владе председнику Алару Карису, наводи АП.
Очекује се да ће је он званично предложити за премијера, након чега ће посланици изгласати поверење новој влади.
Калас је премијерка Естоније, чланице Европске уније и НАТО-а, од јануара 2021. године, када је постала прва жена на челу владе.
Peskov: Makron izjavom o nukleranom oružju zapravo kritikovao SAD

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Естонска премијерка Каја Калас обезбедила већину за нови мандат се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.