Гујон: Фолклор чува српски идентитет

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 17:48

Гујон: Фолклор чува српски идентитет

Прва европска смотра дечјег фолклора дијаспоре на којој учествује 1.200 деце одржава се данас у Врњачкој бањи, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, саопштила је та управа. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Како се наводи, манифестацију је организовала Асоцијација >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << српског фолклора дијаспоре, а на отварању је говорио директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон који је рекао да је фолклор игра с душом која чува српски идентитет.
Он је захвалио учесницима што чувају српску културу и идентитет.
„Где год се игра Ужичко коло или Моравац, где се чује српски језик, ту је присутан српски идентитет“, поручио је Гујон.
Он је додао да је први званични сусрет са светом фолклора имао с представницима Асоцијације пре две и по године, када су били забринути јер ковид није дозвољавао окупљање па су многа културно-уметничка друштва била пред гашењем. Фото: Танјуг/Раде Беговић „Донели смо одлуку да финансијски помогнемо друштва и да с новим народним ношњама додатно мотивишемо децу за фолклор“, рекао је Гујон.
Он је додао да је Управа помогла 106 културно-уметничких друштава широм Европе.
„Тако смо заједно превазишли тешке тренутке и тада сам видео колико је фолклор једна велика породица са својим проблемима и неспоразумима као у свакој породици али која зна да буде солидарна и уједињена кад је пред изазовима“, истакао је Гујон.
Milićević otvorio u Vrnjačkoj Banji Prvu smotru folklora dijaspore za decu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Гујон: Фолклор чува српски идентитет се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.