Почеле тродневне кинеске војне вежбе у Тајванском мореузу

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 13:06

Почеле тродневне кинеске војне вежбе у Тајванском мореузу

Кинески ратни бродови отпочели су данас тродневне војне вежбе у Тајванском мореузу, које Пекинг назива упозорењем снагама на Тајвану које се залажу за независност. Фото: Танјуг/South Korea Defense Ministry via AP Амфибијски десантни бродови испалили су јутрос више артиљеријских пројектила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у области залива Луојан. Око 50 километара северозападно од острва Мацу, у близини кинеског копна.
Министарство одбране Тајвана саопштило је да су 42 кинеска авиона и осам бродова јутрос прешли средњу линију Тајванског мореуза, јавио је Ројтерс.
Рибарски чамци и огромни теретни бродови крстарили су у близини, избегавајући подручје вежби, јавио је Ројтерс.
Ратни брод није пловио према острву Мацу, које контролише Тајван. То подручје се сматра првом метом за Пекинг у случају војне ескалације, наводи британска агенција.
Кинеска источна команда, једна од пет команди Народноослободилачке армије која надгледа Источно кинеско море, укључујући Тајвански мореуз, саопштила је да ће вежбе бити спровођене три дана. Као, како је навела, „озбиљно” упозорење снагама које желе независност Тајвана. Како би се заштитио кинеског територијалног интегритета.
Планиране су војне вежбе северно, јужно и источно од Тајвана. Након што се тајванска председница Цаи Инг-вен састала у четвртак са председником Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем у Калифорнији, што је Пекинг осудио.
SAD: Nuklearna podmornica pridružila se Petoj floti na Bliskom istoku

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Почеле тродневне кинеске војне вежбе у Тајванском мореузу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.