Прича о згради Музеја савремене уметности Војводине (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 09:00

Прича о згради Музеја савремене уметности Војводине (ВИДЕО)

Поред Музеја стране уметности и Музеја Војводине, у Дунавској улици налази се још један музеј, а у питању је Музеј савремене уметности Војводине, односно некадашњи Музеј социјалистичке револуције Војводине. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Музеј социјалистичке револуције Војводине је био музејска установа која се бавила прикупљањем, проучавањем и презентовањем грађе везане за историју радничког покрета и Народноослободилачке борбе у Војводини. Након интеграције са Војвођанским музејом 1992. у јединствени Музеј Војводине трансформисан је у Одељење за новију историју.
Од 2002. године три четвртине сталне поставке је  уклоњено, а једино је сачувана четврта целина, која се односила на Други светски рат. Тако се и данас у парку између Музеја Војводине и Музеја савремене уметности Војводине налазе се изложена артиљеријска оружја и тенк Т-34, који потичу из Другог светског рата.
Фото: Градске инфо Музеј савремене уметности Војводине је основан као Галерија савремене ликовне уметности – Нови Сад, 1. фебруара 1966. године.
Због непостојања просторних ресурса, Музеј савремене уметности Војводине се више пута селио, да би се тек од септембра 2009. године „скућио“ у згради бившег Музеја Социјалистичке револуције у Новом Саду.
У богатом фонду Музеја налази се 2500 уметничких радова међу којима су слике, графике, скулптуре, цртежи, филмови и фотографије из друге половине 20. века па све до данас. Већи део фонда чине збирке и појединачна дела која су донација војвођанских уметника. Делатност Музеја обухвата прикупљање, чување, истраживање и излагање уметничких дела савременог доба и савремене уметности.
Фото: Градске инфо Једноспратна зграда овог музеја је наменски изграђена 1970. године, у стилу модерне, по пројекту загребачког архитекте Ива Витића. Изнад делимично застакљеног и повученог приземља, налази се пространо платно фасаде, са великим отвором за витраж. Витраж који доминира уличном фасадом приказује тему пркоса и отпора, а изграђен је по картону београдског професора Зорана Павловића.
На завршној етажи налази се конструкција светларника, која је повучена у односу на фасаду спрата. На овој етажи налази се низ прозорских отвора, а изнад њих се налази хоризонтала равне настрешнице.
Што се ентеријера објекта тиче, у приземљу се налази пространи хол са салом за предавања (на десној страни) и ходник и канцеларије (на левој страни). Осим тога, у дубини простора се налази степениште које води на спрат и сутерен, као и до изложбених просторија.
Такође, у приземљу је смештен и омањи застакљени атријум, хортикултурно уређен. а који оплемењује читав унутрашњи простор.
Priča o palati „Štedionice“ na novosadskom Trgu slobode (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Прича о згради Музеја савремене уметности Војводине (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.