Ево колико недељно треба да ходате ако желите да живите дуже

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 08:01

Ево колико недељно треба да ходате ако желите да живите дуже

Према новој америчкој студији, ако ходате око 8.000 корака једном или два пута недељно, можете значајно смањити ризик од ране смрти. Фото: Unsplash/Sincerely media Вежбање је редовно повезано са мањим ризиком од смртности, али ова студија, објављена у часопису ЈАМА, бавила се здравственим >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << предностима снажног ходања само неколико дана у недељи. Истраживачи са Универзитета Кјото и Универзитета у Калифорнији анализирали су податке прикупљене од 3.100 одраслих Американаца.
Шта је студија показала? Резултати су показали да је код оних који су ходали 8.000 корака један или два дана у недељи вероватноћа смрти у десетогодишњем периоду била 14,9% мања него у групи која то није практиковала. Код људи који су прешли 8.000 корака или више, три до седам дана у недељи, ризик од смртности је такође био мањи – 16,5%. Највеће здравствене користи од ове врсте ходања имали су учесници старији од 65 година.
Научници су повезивали ходање око 8.000 корака недељно једном или више пута са смањеним ризиком од смрти од било ког узрока, укључујући кардиоваскуларне болести.
– Ови резултати сугеришу да појединци могу постићи значајне здравствене користи ходајући само неколико дана у недељи – наводи се.
3.100 учесника у студији У истраживању су коришћени подаци из 2005. и 2006. године и обухватило је 3.100 учесника, а подаци о њиховом морталитету су испитивани 10 година након истраживања. Међу учесницима истраживања, 632 особе нису ходале ниједан дан у недељи, 532 је ходало око 8.000 корака један до два дана у недељи, а 1.937 је ходало чак три до седам дана у недељи.
Према клиници Мејо, просечан Американац хода 3.000 до 4.000 корака дневно. Осим тога, показало се да ходање као редовна активност може смањити ризик од развоја срчаних обољења, гојазности, дијабетеса, високог крвног притиска и депресије.
Da li je tunjevina iz konzerve zdrav obrok?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ево колико недељно треба да ходате ако желите да живите дуже се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.