Немачка губи економску моћ: Енергија скупа, мало радника а пуно старих

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 07:31

Немачка губи економску моћ: Енергија скупа, мало радника а пуно старих

Немачка губи економску моћ, поред осталог и зато што има проблем са све старијим друштвом и недовољним бројем радника. Одустајање од гаса, нафте и угља утиче на раст цена енергије, саопштено је јуче након истраживања минхенског универзитета. Фото: Pixabay/marconst Наводи се да се уместо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << најављиване рецесије очекује мали привредни раст од 0,3 одсто. Јер је зима била блага, а потрошња енергије мања од очекиване, пренео је Дојче Веле.
„Економски пад у зимској половини 2022/23. вероватно је био мањи него што се страховало у јесен“. Рекао је професор на Ифо институту за економска истраживања на Универзитету у Минхену Тимо Волмершојзер.
Ифо институт припада групи од четири водећа немачка економска истраживачка института који два пута годишње за владу припремају прогнозу привредног развоја. Овог пролећа придружио им се и један истраживачки институт из Аустрије.
Њихова предвиђања су важна за процену пореза, а самим тим и за креирање савезног буџета.
Стручњаци за 2024. годину очекују раст од 1,5 одсто, али то је још прилично несигурна процена. Јер је много непознаница и додају да геополитичке напетости или ниске температуре могу у сваком тренутку поново да изазову раст цена.
„Опасност од несташице гаса наредне зиме још увек постоји“, каже Волмершојзер.
Поручује да средњорочне прогнозе нису ружичасте.
MMF: najsporiji globalni privredni rast od devedesetih

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка губи економску моћ: Енергија скупа, мало радника а пуно старих се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.