Европа купује руску нафту из Индије

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 07:01

Европа купује руску нафту из Индије

Индијске рафинерије повећале су снабдевање ЕУ дизелом и горивом за авионе након што је увоз руске нафте у земљу порастао на рекордни ниво у фискалној години 2022-2023, известио је Ројтерс. Позивајући се на прелиминарне податке о праћењу бродова компанија Киплер и Вортека. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Unsplash/David Thielen ЕУ користи Индију као „стражња врата“, с обзиром на нагли пораст увоза руске нафте у Њу Делхи откада је западни блок увео санкције према Русији.
У прошлој и прва три месеца ове године индијске рафинерије куповале су између 970.000 и 981.000 барела руске нафте дневно. Што је чини више од петине укупног увоза земље, који је био између 4,5 милиона и 4,6 милиона барела дневно.
Ниже цене руске нафте омогућиле су азијским рафинеријама да повећају производњу и продају нафтних деривата у ЕУ по конкурентним ценама.
Према Киплеру, Индија је испоручивала ЕУ у просеку 154.000 барела дизела и млазног горива дневно пре сукоба у Украјини.
Количина је порасла на 200.000 барела дневно након што је ЕУ у фебруару увела ембарго на увоз руских нафтних деривата, показују подаци.
Према Киплеру, Европа чини око 50 одсто индијског извоза млазног горива. Француска, Турска, Белгија и Холандија су међу највећим европским потрошачима дизела прерађеног у тој азијској земљи.
Dizel skuplji za dinar – 186, a benzin za dva dinara – 180

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европа купује руску нафту из Индије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.