Које су домаћи хитови постали популарни након „Евровизије“?

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Apr.2023, 18:01

Које су домаћи хитови постали популарни након „Евровизије“?

Годинама уназад, а пре свега деценијама, европско музичко такмичење за песму Евровизије било је једно од најпопуларнијих за гледаоце испред малих екрана. Фото: Wikimedia Commons/Vugarİbadov Верно се чекала представничка песма наше земље, а нестрпљење се посебно јављало поводом проглашења >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << победника. Данас, ово такмичење можда памте и даље прате неке старије генерације које имају навику гледања, с обзиром да такмичење постоји од 1956. године, али млађе генерације све више губе интересовање за ово музичко европско такмичење.
Међутим, шта год рејтинг показивао, многе култне песме су се прославиле на овој манифестацији, а певају се и дан данас.
Тако можда неки не знају, али сигурно знају песму Здравка Чолића Гори ватра са којом је наступао на песми Евровизије 1973. године.
Фото: PrtSc/YouTube/Zdravko Colic Да л’ то сањам ил’ је стварно тако лијепо
ил’ те драга ја завољех лудо, слијепо
дођи сад, дођи сад, дођи сад
реци да, реци да Или можда сада већ заборављену београдску групу Корни са њиховом песмом Моја Генерација 1974. године.
Фото: PrtSc/YouTube/namirsultano Моја генерација из четрдесетдруге
Сва се већ поженила и чува слатку децу
Моја генерација из четрдесетдруге
Већ се уозбиљила, јер тако мора бити Такође, ту је и наступ из 1983. године Милана Поповића (познатог као Даниел Поповић) са песмом Џули која се и данас радо певуши, а која је управо изгласана у Новом Саду као представничка песма.
Фото: PrtSc/YouTube/Eurovision GOLD Џули
Џули
Ал’ хтео сам да дуго траје тај сан
Памтим још додир те руке
Лице и њен поглед благ
Одмах је јасно ми било да лудо је волим Праву носталгију доноси песма Бразил уметнице Драгане Шарић познате под уметничким именом Беби Дол. Она је са овом песмом наступала на такмичењу за песму Евровизије давне 1991. године.
Фото: PrtSc/YouTube/BabyDoll Бразил, један окрет, то су два (два)
Реци хоп и то су три (три)
Твоје срце, то смо ми
Бразил, мени не треба Бразил
Долче вита, ћа-ћа-ћа (Оо!)
Само ти, са тобом ја Каснији наступи наших представника истакли су се по квалитету, али и броју освојених бодова. И дан данас се памти изођење Жељка Јоксимовића 2004. године за песму Евровизије у Истанбулу са песмом Лане моје. Ова песмa је тада завршича на другом месту, изгубивши од Украјине за само 17 бодова. Песма Лане моје касније је преведена на многе језике, а и дан данас је радо слушана.
Фото: PrtSc/YouTube/Eurovision Song Contest Кад на те помислим
Бојим се да те опет заволим,
У модре усне заријем зубе
Да праву бол заборавим.
Лане моје ових дана
Више и не тугујем,
Питам само да л’ си сама
Људе које не чујем
Након Жељка Јоксимовића, на ред најпопуларнијих домаћих песама са овог такмичења дошла је и победничка песма Евросонга 2007. – Молитва.  Молитва је прослaвљена песма српске певачице Марије Шерифовић. А осим што је одушевила публику у Хелсинкију, одушевила је и свет.
Фото: PrtSc/YouTube/Eurovision Song Contest И даље се памти извођење кинеске музичке групе једне од најлепших песама икада:

Како год, управо је ова песма 2020. године, у години пандемије, била једна од пет која се представила путем видеа да би послала поруку у тренутцима изолације и вируса.
Молитва, као жар на мојим уснама је молитва,
место речи само име твоје небо зна,
као ја колико пута сам поновила
то небо зна, баш као ја
да је име твоје моја једина молитва Занимљивост је да је и те године, одмах након Србије, другопласирана песма била из Украјине.
Следећа песма која се памти као представница јесте Јелена Томашевић са песмом Оро. Јелена је ову песму отпевала у Београду 2008. године када је представник Евросонга и домаћин била Република Србија.
Фото: PrtSc/YouTube/Eurovision Song Contest Ко ли милује, мило моје?
Ко ли усне те, снене буди?
Не заборави име моје
Када крене да, да те љуби
Класје моје не спавај
Њега љуби, мене успавај Следећи хит који је остао упамћен јесте још једна већ споменута звезда и учесник Евросонга, а то је Жељко Јоксимовић са песмом Није љубав ствар.  Ова песма била је други покушај славног певача да победи на овом музичком такмичењу. Овај пут заузео је опет, високо треће место, али је оставио иза себе два европска хита.
Фото: PrtSc/YouTube/Eurovision Song Contest Није љубав ствар да би ти је вратио
Гледај то сам само ја, увек сам те волео
Није љубав ствар па да не знам шта ћу с њом
Желим ти све најбоље, ова љубав само мој је бродолом
Последња популарна песма на овој листи представника Евровизије јесте прошлогодишња песма наше уметнице Констракте. Њен хит In corpore sano освојио је публику широм Европе. Иако није победила, што је, може се рећи већини било криво, ипак се и даље памте стихови: Уметница мора бити здрава!
Фото: PrtSc/YouTube/Eurovision Song Contest А уметница мора бити здрава
Бити здрава, бити здрава
Бити здрава, бити-бити-бити-бити здрава
Бити здрава, бити здрава
Бити здрава морам, морам, морам  
Hotel „Zlatibor Mountain Resort & Spa“ pravo mesto da provedete prvomajske praznike

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које су домаћи хитови постали популарни након „Евровизије“? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.