Протести пољопривредника у Бугарској и Румунији због украјинских житарица

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Apr.2023, 17:39

Протести пољопривредника у Бугарској и Румунији због украјинских житарица

Пољопривредници у Бугарској и Румунији данас су протестовали због, како се наводи, слабог одговора Европске уније на презасићеност пољопривредним производима из Украјине за које кажу да снижавају цене на локалним тржиштима. Фото: Pixabay Како преноси Ројтерс, око стотину фармера >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << данас се окупило у Букурешту на протестима, на којима су носили транспаренте на којима је писало, између осталог “Не кажњавајте нашу солидарност“, док су други захтевали од званичника тог блока да “преузму одговорност и мере, и да (о њима) воде рачуна“.
Агенција подсећа да је ЕУ прошле године укинула царине и увозне квоте на украјинске пољопривредне производе, како би се олакшао транспорт до тржишта трећих земаља, пошто је извоз тих производа из Украјине, једног од највећих произвођача житарица и сунцокретовог уља, ограничен због руске инвазије прошле године.
Међутим, пољопривредници у Румунији, Бугарској, Пољској и другим земљама ЕУ су тешко погођени приливом јефтиних украјинских производа који остају на локалним тржиштима и поткопавају цене.
Извршна директорка Лиге румунских удружења пољопривредних произвођача Лилијана Пирон, рекла је на протесту у Букурешту да су румунски фармери “достигли тачку у којој осећају да више не могу да се суоче са трошковима због нелојалне конкуренције“ из Украјине.
“До нове бербе дели нас мање од три месеца и реална је опасност да роба ове сезоне неће моћи да се прода по ценама изнад трошкова производње“, рекла је она.
Ројтерс подсећа да се Брисел прошлог месеца обавезао да ће помоћи пољопривредницима житарица у Румунији, Бугарској и Пољској укупним пакетом од 56,3 милиона евра, и то 16,7 милиона за Бугарску, скоро 30 милиона за Пољску и 10 милиона за Румунију, што су количине које су пољопривредници и националне владе оценили као недовољне.
Sve manje humanitarnog entuzijazma Nemaca prema Ukrajincima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Протести пољопривредника у Бугарској и Румунији због украјинских житарица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.