МАТ: Инфлација у Србији у фебруару мања него у шест земаља Европске уније

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Apr.2023, 14:15

МАТ: Инфлација у Србији у фебруару мања него у шест земаља Европске уније

Међугодишња инфлација у Србији је и у јануару и у фебруару била већа него у Европској унији (ЕУ), али и мања него у шест земаља ЕУ, наводи се у најновијем издању билтена Макроекономске анализе и трендови (МАТ) у издању Економског института из Београда и Привредне коморе Србије. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay/geralt Међугодишња инфлација је, према концепту хармонизованог индекса потрошачких цена, у Србији у јануару била 15,2 одсто, а у фебруару 15,4 процента, док је у ЕУ инфлација у јануару износила 10 одсто а фебруару 9,9 процената.
Међугодишња инфлација у Србији је у јануару била мања него у Пољској, где је износила 15,9 одсто, Литванији, 18,5 проценат, Естонији, 18,6 одсто, Чешкој, 19,1 проценат, Летонији, 21,4 одсто и Мађарској 26,2 процента.
У фебруару је наводе у МАТ-у само Словачка имала међугодишњу инфлацију као Србија, 15,4 одсто, док је шест земаља Европске уније имало већу међугодишњу инфлацију од оне у нашој земљи.
То су Литванија и Пољска где је фебруарска инфлација била 17,2 одсто, Естонија 17,8 процената, Чешка, 18,4 одсто, Летонија 20,1 одсто и Мађарска 25,8 процената.
Tesla povećava upotrebu baterija na bazi gvožđa u proizvodnji vozila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак МАТ: Инфлација у Србији у фебруару мања него у шест земаља Европске уније се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.