Вучић: Србија за сада успева да чува војну неутралност

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Apr.2023, 10:08

Вучић: Србија за сада успева да чува војну неутралност

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија за сада успева да чува своју војну неутралност и да не жели да се сврстава ни уз НАТО ни уз друге земље. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Он је синоћ за РТС рекао да више никада неће бити једнополарног света и да он може бити биполарни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << – Америка и Кина са својим савезницима и мултиполарни, што би Србији више одговарало да би могла да чува своју неутралност и независност.
На питање да ли Србија може да постане нека врста неутралног хаба и искористи предности обе стране, Вучић је рекао да Србија за сада успева да чува независност и војну неутралност.
“Хоћемо ли успети, да вам се закљињем нити могу нити је то реално, нити је озбиљно нити одговорно. То јесте наша политика, налазимо се на европском путу, хоћемо да идемо ка Европи а знамо колико су тешки услови посебно за Косово, али ми не можемо без Европе да проводимо ни да урадимо много тога“, рекао је Вучић.
Он је истакао да Србија нема много избора, а ни бољи пут, иако је, како је рекао, њему много теже када иде у Брисел због КиМ.
На питање да прокоментарише изјаву америчког амбасадора Кристофера Хила у смислу да она највише личи на извињење Србији, када је изјавио саучешће жртвама ратова 90-тих, и да ли се на тај начин даје превише том гесту Вучић је рекао да је његова изјава била веома добра, а да не испуњава све наше захтеве и жеље.
“Али да ли је била заиста фер и добра и да ли је била покушај да боље разумемо ми Америку и Америка нас немам никаквих илузија и никаве сумње по том питању. Колико пута смо фалсификовали баш Хилове изјаве, баш би ме било брига за било шта да му се додворавам и мени не могу да заповедају. А ја вас питам што смо то радили, да ли ми желимо најгоре односе са Америком, због чега? Човек и када да добру ијзаву ми је окренемо да буде другачије, не разумем тај порив код нас да желимо да имамо најгоре могуће односе са највећом силом света, а при томе ми ни једне секунде не пада на памет да им се за било шта додворавам”, рекао је Вучић.
Председник је рекао да када би се од четири стуба спољне политике Србије рекло да је најјачи онај амерички да би то била грешка, и да су сва четири стуба доста снажна.
Он је додао и да се мора знати да су се у овом тренутку издвојиле две највеће силе, које су војно и економски доминантне а то су Америка и Кина и да бројеви говоре најбоље.
„Америка и Кина, то је политички и економски судар будућности ма колико ми волели да се то завршава само у оквирима плодотворне сарадње и свега другог. Конкуренција и ту ће борба бити највећа”, рекао је Вучић.
Председник је рекао да су Европа и Русија веома важни, а за Србију Европа можда и најважнија али ипак, како је рекао, доста “слабији играчи”.
Vučić: Smešne priče da sam uz pomoć Putina i Rusije srušio Mila Đukanovića

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Србија за сада успева да чува војну неутралност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.