Свилена влакна као решење за покидане нерве?

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Apr.2023, 09:45

Свилена влакна као решење за покидане нерве?

У потрази за могућим терапијама у случају повреде нерава Медицински универзитет у Бечу је у сарадњи са Универзитетом у Оксфорду открио свилена влакна као обећавајућу могућност за опоравак покиданих нерава. Фото: Unsplash/Sander Sammy Заједно са колегама из Оксфорда тим научника под >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << вођством Кристине Ратке, начелнице Универзитетске клинике за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију у Бечу, креирао је везивне инструменте од две врсте свилених влакана. За цевчице су кориштена влакна свилених буба, док су за пуњење употребљена влакна свилених паукова. Њихова функција је испитана на животињском моделу и показало се да су нерви расли дуж нових свилених нити све док се покидани завршеци нису поново спојили.
Кроз експерименте са свиленим влакнима буба и паукова научници су стекли нове увиде у процесу лечења неурона. Већ три деценије се користе различити материјали за спајање покиданих нерава као што су хитозан или колаген. Цевчице се ушивају на завршецима нерава како би премостиле покидани нервни канал. Под оптималним условима ове цевчице могу да подрже раст нервних влакана и ћелија, али могу да премосте само мале раздаљине. У актуелној студији је откривено да периферни нерви добро функционишу када су везивни инструменти направљени од свиле.
Резултати студије су недавно објављени у стручном часопису „Адванцед Хеалтхцаре Материалс“.
U petak se obeležava Svetski dan zdravlja, besplatni pregledi za građane u TC „Promenada“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Свилена влакна као решење за покидане нерве? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.