Све мање хуманитарног ентузијазма Немаца према Украјинцима

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Apr.2023, 09:30

Све мање хуманитарног ентузијазма Немаца према Украјинцима

Немци су 2022. Украјини и људима који су из ње побегли донирали више од милијарду евра. Осим тога, ангажовани су многи добровољци. Но, колико дуго ће још да траје та спремност да се помогне? Фото: Unsplash/Unsplash+ Добротворним и хуманитарним организацијама у Немачкој је 2022. донирано укупно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 5,7 милијарди евра. То је слично као и 2021. године, када су Немци издвојили огромне суме за ублажавање последица катастрофалне поплаве у западној Немачкој.
„Донатори су 2022. посебно помагали људима који су бежали из Украјине“, каже Мартин Вулф из Немачког савета за донације.
„Већина донација је стигла од фебруара до априла 2022. дакле на почетку рата у Украјини“, наводи се у извештају удружења.
Посебно велики скок је забележен код донација за „хитну помоћ и помоћ у катастрофама“ – са 347 милиона евра на 1,133 милијарде евра. Савет за донације претпоставља да је велики део новца отишао за помоћ Украјини за помоћ интерно расељеним особама – али и људима који су из Украјине побегли у Немачку.
Улрике Лесиг из берлинске хуманитарне организације „Буди анђео” каже да су они у протеклих једанаест месеци евакуисали више од 18.000 људи из Украјине – углавном преко Кишињева у Молдавији. Они првенствено помажу људима којима је потребна медицинска помоћ: „Доводимо особе с инвалидитетом, болесне особе и рањенике на медицински третман у Немачку“, рекла је Лесиг за Дојче веле.
Да би то било могуће, организација „стално тражи лекаре и болнице који могу да наставе лечење рака, на пример.“
Осим тога, имају складиште у Лавову у западној Украјини и недавно су успели да испоруче више од 1000 генератора за струју – финансираних донацијама.
Лесиг  упозорава да се спремност на донације у Немачкој смањује: „Крајем фебрура  2022. људи су били узнемирени: говорило се ‚рат нам је пред вратима'“. Али сада се људи полако навикавају на то, каже она: „Што чешће неко гледа ужасне слике, постаје све тврђи, а и проблеми овде у Немачкој избијају у први план“.
Многи и даље редовно донирају за Украјину, но у разговорима се људи све чешће питају „колико хране, колико грејања ћу још моћи себи да приуштим? Последице рата се осећају и у Немачкој“, напомиње Лесинг.
Putin i Lukašenko: Rusija i Belorusija su dostojanstveno izdržale ogromne udare

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Све мање хуманитарног ентузијазма Немаца према Украјинцима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.