Фон дер Лајен: Охрабрила сам Си Ђинпинга да разговара са Зеленским

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 18:00

Фон дер Лајен: Охрабрила сам Си Ђинпинга да разговара са Зеленским

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да је током посете Пекингу охрабрила кинеског председника Си Ђинпинга да разговара са председником Украјине Володимиром Зеленским. Фото: Танјуг/Димитрије Николић На питање новинара након састанка са Сијем, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Фон дер Лајен је рекла да Кина може извршити притисак на председник Русије Владимира Путина да прекине рат у Украјини, пренео је Ројтерс.
Председница ЕК је изразила забринутост због нуклеарних претњи услед распоређивања руског оружја у Белорусији и поручила да Кина, као стална чланица Савета безбедности УН има одговорност да искористи свој утицај и вишедеценијско пријатељство са Русијом.
Она је такође рекла да је стабилност на Тајвану од највеће важности.
“Нико не би требало да једнострано мења статус кво претњом силе у овом региону, а тензије треба да буду решене кроз дијалог”, додала је фон дер Лајен након састанка са кинеским председником.
Она је истакла да су трансатлантске везе чврсте и засноване на поверењу и дубоком пријатељству.
Према њеним речима, на састанку је било речи и о неравнотежи у трговинској размени између ЕУ и Кине.
Политика Кине према Украјини може се сажети у једну реченицу – „промовисати мир и дијалог“, цитирали су државни медији изјаву председника Си Ђинпинга.
Он је додао да је главни приоритет подстицање прекида ватре и окончање рата.
На састанку са француским председником Емануелом Макроном и председница Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Пекингу, Си је рекао да везе Кине и ЕУ нису под контролом нити зависне од било које треће стране, извештава државни емитер ЦЦТВ.
Si: Kina voljna da radi sa EU na pokretanju razmene na svim nivoima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фон дер Лајен: Охрабрила сам Си Ђинпинга да разговара са Зеленским се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.