Путин и Лукашенко: Русија и Белорусија су достојанствено издржале огромне ударе

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 17:51

Путин и Лукашенко: Русија и Белорусија су достојанствено издржале огромне ударе

Ситуација око Русије и Белорусије је компликована, али су две државе достојанствено издржале „масовне ударце“, изјавио је данас у Москви белоруски председник Александар Лукашенко на састанку Врховног државног савета руско-белоруског Савеза. Фото: Танјуг/(Mikhail Klimentyev, Sputnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Kremlin Pool Photo via AP Лукашенко је истакао да се заједнички савез Русије и Белорусије може похвалити ефикасном одбраном који им је омогућио да подигну безбедност граница, пренели су руски медији.
„Створен је ефикасан систем одбране и безбедности савеза две државе у оквиру којег успешно делује регионална група снага и заједнички регионални систем ПВО“, рекао је лидер Белорусије.
Кораци предузети у циљу јачања граничне безбедности омогућили су јачање заштите Русије и Белорусије од међународног тероризма, неконтролисаног тока миграната, кријумчарења, муниције и трговине дрогом, рекао је Лукашенко.
У Кремљу је данас почео састанак Врховног државног савета Савеза Русије и Белорусије, којим председавају руски председник Владимир Путин и његов белоруски колега Александар Лукашенко.
Кремљ је раније саопштио да ће на састанку бити речи о примени кључног документа, а то су Основне смернице за спровођење одредби Уговора о Савезу за 2021-2023. Документ предвиђа заједничке напоре на 28 секторских програма. Очекује се да ће састанак донети одлуке о практичним аспектима сарадње у правцу даље интеграције, преноси ТАСС.
Лукашенко је рекао данас да је сагласан са француским председником Емануелом Макроном по питању нуклеарног оружја и да САД треба да га повуку из земаља у које су га распоредиле, а док се то не уради, Минск и Москва ће се понашати као Вашингтон.
Како подсећа руска агенција, на конференцији за новинаре у Пекингу, Макрон је рекао да је одлука Русије да распореди нуклеарно оружје у Белорусији „неупоредива“ са њеним обавезама према међународном праву.
Према његовим речима, ниједна земља „ни под којим условима“ не може да распореди нуклеарно оружје на страној територији.
„Слажем се са њим. Зато је неопходно повући сво америчко нуклеарно оружје из пет или шест земаља у којима је распоређено. И то је поента“, рекао је Лукашенко. Русија не мора да поставља нуклеарно оружје у близини Сједињених Држава, додао је белоруски лидер.
Путин и Лукашенко су започели комуникацију током тет-а-тет састанка у Кремљу у среду увече. Двојица лидера разговарали су о билатералним и међународним питањима и током радне вечере, а преговори у среду завршени су далеко иза поноћи.
Лукашенко је рекао да је на састанку у среду са руским председником разговарао о безбедносним питањима Уније.
„Владимир Владимирович и ја смо јуче одржали темељне разговоре. Разговарали смо о питањима затвореног карактера, више пажње посветили питањима безбедности, развоју војно-индустријског комплекса и питањима одбране Уније”, додао је.
Уочи састанка са руским председником Лукашенко је рекао да ће, ако буде потребно, Белорусија употребити сва средства да се одбрани.
Према његовим речима, Запад појачава војне притиске, након неуспешних покушаја економске блокаде.
Vojvodstvo Kornvol princa Vilijama ugrožava biznis uzgoja ostriga

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Путин и Лукашенко: Русија и Белорусија су достојанствено издржале огромне ударе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.