Дачић: Киргистан неће признати једнострано проглашену независност КиМ

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 17:45

Дачић: Киргистан неће признати једнострано проглашену независност КиМ

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић отпочео је посету Централној Азији, прву билатералну посету шефа дипломатије Србије овом региону након неколико деценија, током које ће посетити Киргиску Републику, Републику Узбекистан и Републику Таџикистан. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Јадранка Илић „Ово је прва у историји посета министра спољних послова Србије Киргистану,“ изјавио је министар Дачић у Бишкеку након разговора са највишим званичницима Киргиске Републике, додавши да сматра да су његови разговори са министром иностраних послова Женбеком Кулубајевим и председником Садиром Жапаровим били веома корисни и да ће представљати значајан допринос даљем развоју наше сарадње.
„Желим да кажем да су њихови ставови и даље веома чврсти, они кажу да никада неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије,“ изјавио је шеф дипломатије Србије, и додао да нам предстоји заједнички рад на успостављању мешовите економске комисије, будући да је наша тренутна трговинска размена скромна.
Киргиска страна је веома заинтересована и за развој сарадње у области одбране и војне индустрије, затим у области образовања, културе и науке.
Министар је пренео поздраве председника Србије Александра Вучића киргиском председнику Жапарову, као и његов позив да посети Србију, најављујући уједно и да ће киргиски министар иностраних послова Кулубајев посетити нашу земљу до краја ове године, саопштило је Министарство спољних послова Србије.
Министар је посебно истакао значај јачања присуства Србије у региону Централне Азије у чему кључну улогу игра управо свеобухватно јачање билатералних односа са државама региона.
„Мислим да је за нас веома битно да они могу да представљају мост који морамо да имамо са Азијом,“ рекао је министар, и најавио посету Узбекистану и Таџикистану, где наши министри нису често одлазили, иако су то, како је навео, „земље које су наши пријатељи, земље које нас подржавају и где морамо да радимо на неговању пријатељских односа.“
Begović: Srbija uložila mnogo u jak ekosistem za razvoj tehnoloških inovacija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дачић: Киргистан неће признати једнострано проглашену независност КиМ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.