Макрон: Кина и Француска за искључивање нуклеарног оружја из сукоба у Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Apr.2023, 17:37

Макрон: Кина и Француска за искључивање нуклеарног оружја из сукоба у Украјини

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас да су Кина и Француска разговарале о рату у Украјини и да су се сложиле да нуклеарно оружје треба да буде искључено из сукоба. Фото: Танјуг/AP/Micel Spingler Макрон је на заједничкој конференцији за медије у Пекингу с кинеским председником >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Си Ђинпингом рекао да европска безбедносна архитектура није могућа док год је Украјина окупирана, а једна чланица Савета безбедности Уједињених нација прекршила је повељу УН и то је неприхватљиво, пренео је Ројтерс.
Француска је против ширења нуклеарног оружја ван земаља које га поседују и верује да је важно искључити могућност његовог коришћења у актуелном сукобу у Украјини, рекао је Макрон, пренео је ТАС С.
„Француска дели жељу Кине да се нуклеарно оружје не користи у овом сукобу. То значи поштовање међународних уговора у овој области. Такође, нуклеарно оружје ни у ком случају не би требало да буде размештано ван земаља које га поседују, посебно у Европи“, истакао је он поводом недавне одлуке Русије да постави тактичко нуклеарно оружје у Белорусији.
Према његовим речима, овај потез крши руске међународне обавезе и међународно право.
Кинеска политика према Украјини може се сажети у једну реченицу – „промовишите мир и дијалог“, пренели су кинески државни медији речи председника Кине Си Ђинпинга, додајући да је приоритет подстицање прекида ватре и окончање рата, пренео је Ројтерс. На састанку са председником Француске Емануелом Макроном и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Пекингу, Си је рекао да везе Кине и ЕУ не зависе од, нити их контролише било која трећа страна, јавила је кинеска телевизија ЦЦТВ.
Макрон је изјавио у разговору са Сијем да зна да може да рачуна на то да ће Кина „уразумити“ Русију и постићи да се сви врате за преговарачки сто.
Он је рекао да очекује да Пекинг помогне у окончању кризе и спречи растуће тензије што би могло да подели глобалне силе на зараћене блокове.
Макрон је указао да је руски напад на Украјину „задао ударац међународној стабилности“.
„Знам да могу да рачунам на Вас да уразумите Русију и вратите стране назад за преговарачки сто“, рекао је Макрон Сију.
Након састанка са Макроном, Си је позвао на разговоре две стране и политичко решење за украјински рат, саопштено је из Јелисејске палате.
„Разговори су били „искрени и конструктивни“, саопштио је Париз, док је Пекинг навео да су разговори били „пријатељски“ и „опширни“.
Посета Макрона и председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Кини уследила је након вишегодишњег застоја односа са Пекингом око различитих питања, укључујући оптужбе за злоупотребу људских права у Синђангу, заустављени инвестициони пакт и оклевање Кине да осуди Русију због инвазије на Украјину.
Makron: Znam da mogu da računam na to da će Kina urazumiti Rusiju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Макрон: Кина и Француска за искључивање нуклеарног оружја из сукоба у Украјини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.