Мањак конобара у Шпанији, занимање виде као ропство

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Apr.2023, 09:06

Мањак конобара у Шпанији, занимање виде као ропство

Шпанија се суочава са мањком радника у угоститељству због чега ће ресторани и кафићи бити принуђени да смањују број столова за предстојеће васкршње празнике, када се традиционално стварају гужве због доласка велико броја гостију, јавља агенција ЕФЕ.
„Суочавамо се с ужасним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мањком радника у угоститељству“, каже  Рафаел Торибио, директор агенције за запошљавање Адеко из Севиље.  Овај шпански град познат је по васкршњим уличним процесијама када сунчано и топло време привлаче бројне туристе град.
Торибио каже да су примили око 200 пријава за рад током недеље уочи Васкрса, али то не покрива ни 70 одсто потреба за радницима.
Хозе Луис Изуел директор шпанског удружења угоститеља жали се на агенције које посредују у запошљавању.
„Не проналазе нам довољно људи, каже он и напомиње да уговори који се нуде конобарима, куварима и осталом особљу испуњавају „строге критеријуме”.
Шпанија, једна од водећих светских туристичких дестинација суочава се недостатком радника у тренутку када очекује масовни прилив гостију.
Претходних година бројни туристи нису могли да путују због строгих мера у време коранавируса.
У приморском граду Аликантеу процењују да ће кафићи идућих дана бити 90 одсто попуњени, али да неспремно дочекују госте.
„Нећемо моћи да услужимо све госте јер напросто немамо довољно запослених“, каже Ирена Мас, потпредседница тамошњег удружења угоститеља.
„Изузетно је тешко наћи раднике па је ово сада озбиљан проблем“, додаје Мас.
У приморском граду Кадизу предлажу довођење радника из Марока. С друге стране шпански синдикат тврди да није проблем у  недостатку радника него у лошим условима рада у кафићима и ресторанима.
„Људи радије траже посао у другим секторима јер се у угоститељству ради прековремено, нема слободних викенда, што је тешко ускладити породичним животом“, истичу синдикалци.
ЕФЕ је објавио преписку са странице „Ја сам конобар” са Твитера. Неименовани шеф једног угоститељског објекта наводи понуду за посао, да је плата од 1.000 до 1.100 евра, а радно време двократно, од 11 до 17 сати и од 20 сати до затварања објекта око 00.30 часова.
„Хвала пуно, али ропство је укинуто у Шпанији 1837. године“, одговорила му је неименована особа која се распитивала о условима рада.
Nova pravila za iznajmljivanje smeštaja, cena mora da uključuje sve troškove

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мањак конобара у Шпанији, занимање виде као ропство се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.