Макрон најавио завршетак нацрта закона о еутаназији до краја лета

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Apr.2023, 15:31

Макрон најавио завршетак нацрта закона о еутаназији до краја лета

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да Француска мора да побољша доступност палијативне неге и најавио да би до краја лета требало да буде завршен нацрт закона о еутаназији. Фото: Танјуг/Ludovic Marin, Pool via AP Макрон је рекао да ће се предлог закона надовезати на рад >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << групе од 184 насумично изабрана грађанина Француске који су расправљали о том питању од децембра прошле године.
Група је завршила рад овог викенда, а 76 одсто чланова групе рекло је да фаворизује омогућавање неког облика еутаназије онима који то желе, пренео је Ројтерс.
Макрон није рекао да ли подржава да еутаназија или помоћ у самоубиству буду дозвољене у Француској.
Француски председник је навео да ће се расправа о том питању наставити, као и да је о томе потребан консензус.
Француски национални савет лекара саопштио је да се противи укључивању лекара у еутаназију.
Асистирано самоубиство, при којем медицинско особље даје средства пацијенту да се убије, или добровољна еутаназија, при којој лекар има активну улогу да оконча живот особе која то захтева, дозвољени су у неколико земаља у Европи.
Асистирано самоубиство је легално у Швајцарској од 1940-их.
Еутаназија је легална у Белгији, Холандији, Луксембургу и Шпанији, а прошле године један Италијан, парализован 12 година због саобраћајне несреће, окончао је живот асистираним самоубиством, што је први такав случај у Италији.
У другим земљама ЕУ воде се жестоке дебате, укључујући Португалију.
Поједине земље прихватају само пасивну еутаназију, при којој се, на захтев пацијента, неки медицински третмани прекидају, узрокујући смрт, подсећа британска агенција.
Вархељи у Риму: Разговори о убрзаном процесу интеграција у ЕУ у новом окружењу

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Макрон најавио завршетак нацрта закона о еутаназији до краја лета се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.