Пратећи програм изложбе „Једна сасвим (не)обична српско-француска веза“

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Apr.2023, 12:30

Пратећи програм изложбе „Једна сасвим (не)обична српско-француска веза“

У оквиру пратећег програма изложбе „Једна сасвим (не)обична српско-француска веза. Олга Кешељевић и Марк Барбеза“, у петак, 7. априла у 19:00 часова одржаће се разговор Сликарка Љубица Цуца Сокић (1914-2009). Фото: Градске инфо Из интиме великанке српског интимизма између др Тијане >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске и др Миомира Гаталовића, научног сарадника на Институту за савремену историју, унука Љубице Цуце Сокић.
 Унук великанке Љубице Цуце Сокић ће представити њен живот и стваралаштво кроз призму 20. века, од њеног рођења у вихору Првог светског рата, сазревања у међуратном периоду и боравка у Паризу, са нагласком на пријатељство са Олгом Кешељевић и Марком Барбеза, преко личних сломова током Другог светског рата и послератног периода и унутрашње борбе да себе у наредним деценијама изгради у професора, академика и једну од најзначајнијих српских сликарки свих времена. Завирите у интиму Љубице Цуце Сокић и кроз бројне анегдоте откријте како је гледала на живот и уметност.
Фото: Галерија Матице Српске Разговор ће бири подељен у три етапе – Младост (1914-1944): околности рођења у Битољу, родитељи, одрастање на Дорћолу, Уметничка школа у Београду, одлазак у Париз, дружење са Олгом Кешељевић и пријатељима сликарима, повратак у Београд и окупација. Зрело доба (1945-1980): нови послератни поредак, илустрације, Ликовна академија у Београду, трагање за сопственим изразом, добијање атељеа, три стваралачке фазе, САНУ, признања. Позно доба и данашњица (1981-2009-2023): доследност, пријатељство са Олгом Кешељевић Барбеза и колегама сликарима, смрт, тестаментална воља, омиљена српска сликарка, легати и поклони породице Гаталовић.
Izložba „Olga Jevtić – kompozicija i struktura“ u MSUV, 7. aprila

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пратећи програм изложбе „Једна сасвим (не)обична српско-француска веза“ се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.