Форум грађана у Француској подржава еутаназију

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Apr.2023, 10:35

Форум грађана у Француској подржава еутаназију

Панел грађана састављен од људи чија су имена извучена жребом сагласан је да Француска треба да легализује еутаназију и асистирано самоубиство. Фото: Танјуг/AP Photo/Thibault Camus Грађанска конвенција о крају животног века данас ће поднети свој коначни извештај председнику Француске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Емануелу Макрону, који је прошле године у току кампање подржао легализацију еутаназије, али се накнадно предомислио, преноси Тајмс.
„За већину грађана Конвенције приступ активној помоћи при умирању мора бити отворен“, наводи се у завршном извештају и додаје да конвенција није за асистирано самоубиство у случају малолетника или особа које нису у могућности да изразе своју вољу.
Макрон је истакао да је извештај конвенције као „кључан“ за обликовање приступа извршне власти овом питању, иако није обећао да ће га у потпуности применити.
Еутаназија је дозвољена у суседној Белгији за пацијенте са „константном и неподношљивом физичком или психичком патњом која се не може ублажити“, укључујући и децу.
Швајцарска дозвољава самоубиство уз асистенцију. Оба случаја су и даље забрањена у Француској, где закон уместо тога дозвољава лекарима да стављају неизлечиво болесне пацијенте под „континуирану, дубоку седацију до смрти“.
Анкете показују да се огромна већина бирача залаже за легализацију еутаназије и потпомогнутог самоубиства, али се мањина оштро противи.
Макрон се нада да ће му конвенција о крају животног века помоћи да пронађе прихватљив компромис. Конвенција је састављена од 184 обичних грађана који су изабрани између 100.000 људи који су насумице контактирани телефоном.
Наведено је да узорак репрезентује француско становништво у целини у погледу старости, пола, занимања,образовања, регионалне и рурално-урбане заступљености.
Учесници су током четири месеца у 27 сесија разговарали са медицинским стручњацима, верским вођама и активистима, при чему су им надокнађени путни трошкови, као и трошкови чувања деце, исхране и хотела, а добијали су и дневницу од око 100 евра. Ово је други пут да француски председник прибегава директној демократији, који долази усред све већег незадовољства јавности актуелном влашћу.
Сличан форум је 2020. дао препоруке о томе како Француска треба да одговори на климатске промене, међутим, Макрон је критикован да игнорише многе од тих препорука, пише британски лист.
U Podgorici i drugim gradovima širom Crne Gore slavi se pobeda Milatovića

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Форум грађана у Француској подржава еутаназију се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.