Да ли знате да куповином у продавници “Инклузивно место“ чините хумани гест? (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Apr.2023, 18:00

Да ли знате да куповином у продавници “Инклузивно место“ чините хумани гест? (ФОТО)

У залеђу Владичанског двора, у старом језгру града, налази се једна наизглед сасвим обична продавница са уникатним предметима. Међутим, први поглед уме да завара, у питању је необично и веома посебно место, место на коме када потрошите новац, заправо чините једно хумано дело. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Градске инфо “Инклузивно место“ је продавница у којој се продају рукотворине прављене од стране ученика или штићеника који користе неке од додатних услуга из области социјалне заштите Школе за основно и средње образовање “Милан Петровић“.
Продавница је на овој адреси отворена 2019. године, међутим, слична продавница и уметничка галерија школе дуги низ година постојале су у Железничкој улици. Ипак, када је та продавница затворена, просторије у којима се сада налази “Инклузивно место“, школи “Милан Петровић“, уступио је на коришћење Град Нови Сад.
Тако да је према речима, задужене за осносе са јавношћу у овој установи, Светлане Кекић, за Новосађане ово само нова локација, али не и нова врста продавнице.
У продавници су доступни разноврсни производи попут уметничких предмета, штриканих шалова и тканих материјала, украсних предмета, чајева, зачина и зимнице. Ипак, у последње време, због све већег броја туриста којима је Нови Сад постао интересантна дестинација, у “Инклузивном месту“ могу се пазарити и сувенири. “Идеја да се производи који настају у школским радионицама, дневним боравцима и у Едукативном кампу Школе на Ченеју понуди на продају, постоји и реализује се у нашем граду скоро тридесет година. То је начин да се промовише рад наших ученика и корисника и тако допринесе њиховој социјалној инклузији“, рекла је за наш портал Светлана Кекић, задужена за односе са јавношћу у овој установи.
На питање где одлази новац од прихода који продавница остварује Светлана нам је одговорила:
“Новац који се заради продајом производа усмерава се на набавку нових материјала, како би рад у радионицама могао несметано да се настави.
Све предмете који су доступни у продавнници производе ученици и корисници школе “Милан Петровић”, дакле особе с различитим врстама инвалидитета, уз подршку наставника и радних инструктора – колега различитих занимања и уметничких склоности.“
Те радионице заправо представљају праксу за будуће занимање, али и радну терапију за полазнике. Током њиховог трајања деца израђују накит, одевне предмете, предмете од рециклираног метала, учествују у ткачкој, машинској, керамичкој и столарској радионици, али учествују и у пољопривредној радионици на салашу на Чејену где праве јестиве производе.
Фото: Градске инфо Истина је да Новосађани заиста препознају значај оваквог креативног кутка и “Инклузивно место“ данас има доста купаца, како оних који се враћају са Рибље пијаце па им оригиналне рукотворине привуку пажњу, тако и оних са хуманим намерама који су својом куповином желели да потпомогну њихов рад.
“Инклузивно место“ можете посетити свим радним данима у периоду од 9 до 17 часова, док су субота и недеља нерадни дани.
Znate li ime jedne od najčuvenijih novosadskih glumica?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате да куповином у продавници “Инклузивно место“ чините хумани гест? (ФОТО) се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.