Селаковић: Аутизам треба да буде тема сваког дана, а не једном годишње

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Apr.2023, 17:06

Селаковић: Аутизам треба да буде тема сваког дана, а не једном годишње

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је обележавању Светског дана особа са аутизмом у Сремским Карловцима и том приликом нагласио да питања особа са аутизмом о условима њиховог живота и њихово припадање друштву треба да буде >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тема којом ће се сви бавити сваког дана, а не само једног дана у години. Фото: Танјуг/Ђорђе Радивојевић „Није ми жеља да држим било какав говор оптерећен бирократски фразама, жеља ми је и хоћу да укажем на чињеницу да међу нама постоји велики број наших суграђана који се са овим стањем суочавају посредно и непосредно. Постоји не мали број породица у Србији који се свакодневно суочавају са специфичностима аутизма и из тог разлога потребно је да поставимо питање себи шта је то што можемо да урадимо за њих како бисмо остварили њихову инклузивност у друштву“, рекао је Селаковић у свом обраћању присутнима.
Он је нагласио да је потребно да се препознају све специфичне вештине особа са овом дијагнозом и учинити све да се оне још више развију, уместо да се, како је рекао, често покушава да се они уклопе у стереотипна очекивања појединаца у друштву. „Дозволите ми да тврдим да специфичност из спектра аутизма не мора да буде ограничавајућа ако као друштво отворимо врата не само у образовном сектору већ и врата пословног света за особе са аутизмом. Особе са поремећајем из спектра аутизма могу да направе врхунске каријере и буду много успешнији од нас који се можда уклапамо у стереотипе прихваћених друштвених оквира, вештина и очекивања“, истакао је министар.
Он је подсетио на познате особе са дијагнозом из спектра аутизма као што су Илон Маск оснивач Тесле, и оценио да када би генијални и врхунски научници као што је то Алберт Ајнштајн и Чарлс Дарвин били наши савременици, верује се да би и њима данас била постављена та дијагноза.
„Ако је мото данашњег дана особа са аутизмом `изградимо инклузивно друштво за особе са аутизмом` онда данас желим да као члан владе и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да дам реч да ћемо наставити да се бавимо питањем аутизма. Да помажемо и подржавамо Удружења у циљу побољшавања услова рада и у циљу подизања свести да наше друштво у 21. веку мора да буде отворено за све, јер ово јесте питање и највећи изазов за наше друштво односно највећи показатељ јесмо ли као друштво и као држава напредовали“, рекао је Селаковић.
Он је рекао да је Сектор за заштиту особа са инвалидитетом министарства за рад континуирано одржава рад 33 Савеза особа са инвалидитетом, са више од 500 локалних организација на теиротији читаве Србије, а Савез удружења особа са аутизмом јесте један од та 33 савеза. „Данас ваш Савез окупља 16 удружења и преко 3.000 активних чланова са територије читаве Србије. У 2022. години Сектор за заштитиу особа са инвалидидтетом нашег министарства определио је шест милиона динара као подршку у раду савеза и 12 локалних удружења чија се седишта налазе у Новом Саду, Врању, Крушевцу, Шапцу, Ужицу, Нишу, Крагујевцу, Јагодини, Сомбору, Краљеву и Суботици“, рекао је министар.
Он је додао да су осим наведеног у 2022. години обезбеђена додатна средства за подршку у раду и удружењу „Говори гласно“ из Врања, затим Градском удружењу за помоћ особа са аутизмом из Суботице, али и Савезу удружења Србије за помоћ особама са аутизмом из Београда. „Кроз редовно финансирање за функционисање и рад савеза и подручних организација кроз ове конкурсе, када је реч о Врању, Суботици и Беогаду, у прошлој години обезбедили смо 10,5 милиона динара за помоћ удружењима и савезу особа са аутизмом“, рекао је Селаковић.
У овој години, додао је он, подигнут је износ средстава за функционисање Савеза удружења и за готово 15 одсто што, како је рекао, представља можда највеће, појединачно гледано, повећање када је реч о помоћи Савезима особа са инвалидитетом у Србији.
„Када се зброји износ средстава који је уложен за функционисање удружења, Савеза удружења за посебне поројекте са поносом можемо да кажемо да смо у прошлој и овој години издвојили готово 18,5 мииона динара само када су у питању савези и удружења особа са аутизмом у Србији“, рекао је Селаковић.
Министар је рекао да све оно што министарство ради треба да буде посмартано као мотивација и покрајинским, градским и општинским властима широм Србије да помажу локална удружења особа са инвалидитетом. „Ове године за Савез удружења особа са инвалидитетом министарство је определило 1,15 милиона динара за организацију инклузивног кампа за децу са аутизмом. Подсетићу такође да смо у 2021. години као министарство уз помоћ града Краљева определили озбиљна средства од око пет милиона динара и направили Центар за дневни боравак особа са аутизмом. И то неће бити крај“, закључио је министар.
Vučić: Verujem da ćemo na sajmu privući veliko interesovanje italijanskih kupaca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Селаковић: Аутизам треба да буде тема сваког дана, а не једном годишње се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.