Зашто жене у Европи све касније рађају децу?

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Apr.2023, 17:01

Зашто жене у Европи све касније рађају децу?

Европљанке у просеку рађају своје прво дете са 29,7 година, показују подаци. Фото: Pixabay/TC-TORRES Ова старост се континуирано повећава од 2013. године, када је износила 28,8 година. Међутим, подаци се разликују у зависности од региона.
Жене у Шпанији и Италији прво дете рађају са 31,6 година, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Луксембургу са 31,3, а у Ирској са 31,2 године.
За разлику од њих, жене у источној Европи рађају раније, па Бугарке постају мајке са 26,5 година.
Да би задржале садашњу популацију без миграције, жене би морале да имају 2,1 дете, кажу власти. Међутим, Европљанке су у просеку имале 1,53 деце 2021
Иако су разлози због којих се жене одлучују бити мајке различити, оно што је данас свакако видљиво је да се жене одлучују бити мајке у све каснијој животној доби. Погледамо ли педесетак година уназад (према подацима Државног завода за статистику) просечна доб жена које су први пут рађале била је двадесет три године, а данас је она близу двадесет осам.
Надаље, подаци Завода за јавно здравство показују да, највећи број жена рађа у доби између двадесет пете и двадесет девете године, као што је то било и раније. Но, расте број порођаја код жена старосне доби између тридесете и тридесет четврте године, а све мање жена рађа у доби од двадесет до двадесет четири године.
То свакако указује на тренд рађања у све каснијој животној доби присутан и у нашој земљи.
Данас, све више жена рађа у доби изнад тридесет пете године, а све више њих одлучује се на трудноћу и мајчинство изнад четрдесете. Социокултуралне промене и квалитет живота свакако утиче на одлуку жена да рађају касније. Друштво и култура у којој живимо заправо тражи од жене да бирају између посла и породичног живота односно личних потреба.
Већина мајки остаје с децом након рођења и нису у могућности бавити се својим послом или другим активностима којима би желеле.
Већином су брига и одговорност за дете на њима, подршка друштва је мала. У тој ситуацији не чуди да се жена одлучује прво реализовати у неким другим подручјима, посветити се прво образовању или послу и каријери, а тек онда мајчинству.
Такође, жене имају прилику дуже и пажљивије бирати партнере. Некима је тешко наћи партнера с којим би имале дете и једноставно га проналазе касније у животу.
Друге пак жене имају везе и партнере, међутим, још се не осећају спремнима засновати породицу и имати децу. Понекад жена жели постати мајка, али то јој раније није могуће због медицинских односно здравствених разлога.
Evo zašto mlade devojke ne treba da preteruju sa ubrizgavanjem botoksa i hijalurona u lice

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто жене у Европи све касније рађају децу? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.