Да ли знате које је уље најбоље за пржење хране?

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Apr.2023, 15:00

Да ли знате које је уље најбоље за пржење хране?

Често се питамо које уље је најприкладније за употребу у кухињи када је у питању пржење, начин кувања који није претерано здрав, али је изузетно укусан. Фото: Pixabay/Hans Одговор долази директно од научника и не оставља места сумњи: најбоље уље за пржење, супротно клишеима, јесте маслиново >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уље.
У ствари, маслиново уље је биљна маст са веома високом тачком дима (око 240°) која је добра за лагано и тешко пржење.
Истраживање под називом „Праћење карактеристика квалитета и стабилности и састава масних киселина рафинисаних маслинових уља и уља из семенки током вишекратног пржења у тигању и дубоког пржења“ анализирало је понашање различитих уља и показало да је маслиново уље најбоље за ову врсту кувања.
Разлог је врло једноставан: маслиново уље боље подноси високе температуре које се достижу током пржења, што омогућава здравију припрему хране. Научници су објаснили како различита уља, која поседују вишеструка физичка, хемијска и нутритивна својства, реагују на различите начине када се загреју и понекад то може довести до стварања нових једињења штетних по људско здравље.
Штавише, нова једињења добијена лож-уљем способна су да драстично смање нутритивну вредност хране.
Циљ спроведеног истраживања је стога био да се открије које уље је успело да задржи своја својства готово нетакнута чак и на високим температурама и после вишекратне употребе.
Испитана су четири различита уља: маслиново уље кукурузно уље сојино уље сунцокретово уље Сва уља су загрејана на веома високим температурама (160°-180°) и поново коришћена десетак пута. Овај тест је показао да једино уље које може да одржи висок квалитет чак и под овим условима јесте маслиново, које је показало већу стабилност и отпорност на топлоту и оксидативно пропадање. Остала уља имала су лошије резултате, посебно сунцокретово, које се показало најнепогоднијим за пржење.
Ove stvari nikako ne smete držati u kupatilu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате које је уље најбоље за пржење хране? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.