Орлић и Ковачевски: Односи две земље најбољи у савременој историји

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Mar.2023, 17:44

Орлић и Ковачевски: Односи две земље најбољи у савременој историји

Председник Народне скупштине Владимир Орлић разговарао је данас са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским о стратешком циљу две државе – чланству у ЕУ као и о конкретним корацима за унапређење сарадње у оквиру инцијативе Отворени Балкан, те додатним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << користима за грађане Србије и Северне Македоније. Фото: Танјуг/ Народна скупштина Републике Србије Саговорници су се сложили да су односи две земље и два народа најбољи у савременој историји, те да их потврђује одлична сарадња како на билатералном плану, тако и у оквиру регионалних иницијатива попут Отвореног Балкана.
Орлић и Ковачевски истакли су да је стратешки циљ две државе чланство у ЕУ, те нагласили да ће се међусобна подршка по том питању наставити и у будућности, саопштно је из Скупстине.
„Србија остаје посвећена очувању мира, стабилности и дијалога, као јединог начина да се дође до одрживог и квалитетног решења. Уједно, спроводећи на свим нивоима државну политику председника Републике Александра Вучића, остајемо посвећени и заједничкој будућности и сарадњи са свима, на недвосмислену корист наших грађана“, рекао је Орлић.
Председник парламента захвалио је Северној Македонији, јер је била домаћин важног састанка који је, у оквиру дијалога Београда и Приштине, одржан у Охриду.
Ковачевски је поручио да се нада нормализацији односа између Београда и Приштине, те поздравио визионарски и храбар приступ председника Вучића дијалогу.
Нагласио је да између две земље не постоје отворена питања, као и да је поуздано партнерство и снажно пријатељство Србије и Северне Македоније пример свима у региону. Током састанка је изражена спремност за даље повезивање парламената на свим нивоима, као и за интензивирање сарадње у областима инфраструктуре, енергетике и економије, у којој две земље већ бележе рекордне резултате. Орлић је поручио да је Скупштина спремна да допринесе снажењу свеукупне сарадње ратификацијом три важна споразума који су потписани током посете Ковачевског Београду.
Такође, рекао је да је Закон о потврђивању Споразума о оснивању културно-информативних центара у Скопљу и Београду ушао у супштинску процедуру, те да ће се ускоро наћи на дневном реду.
Састанку са Ковачевским присуствовале су и потпредседнице парламенту Сандра Божић, Снежана Пауновић и Елвира Ковач, председник Посланичке групе пријатељства са Северном Македонијом и заменик председника Одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић, члан ПГП са Северном Македонијом и председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Верољуб Арсић, као и председник Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Угљеша Марковић.
Vučić: Novi Pazar će dobiti više transfernog novca i novi stadion

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Орлић и Ковачевски: Односи две земље најбољи у савременој историји се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.