Пекинг захтева од САД да престану да провоцирају Кину

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Mar.2023, 14:05

Пекинг захтева од САД да престану да провоцирају Кину

Оружане снаге САД морају да престану да провоцирају Кину у Јужном кинеском мору, иначе ц́е сносити одговорност за све потенцијалне инциденте, упозорио је данас портпарол кинеског Министарства одбране Тан Кефеј, коментаришући брод америчке морнарице који је, како се наводи, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пловио у близини Парацелских острва, која су под контролом Кине у Јужном кинеском мору. Фото: Танјуг/AP Photo/Andy Wong „Строго захтевамо да Сједињене Америчке Државе одмах престану са таквим провокацијама, јер ће у супротном сносити пуну одговорност за све озбиљне последице њиховог изазивања потенцијалног инцидента“, поручио је портпарол кинеског министарства, преноси Тасс.
Он је истакао да ће кинеска народноослободилачка армија предузети све неопходне мере да заштити, како је навео, национални суверенитет и безбедност и „одлучно ће бранити мир и стабилност у Јужном кинеском мору“. Ракетни разарач класе Арлеигх Бурке УСС Милиус прошао је у близини Парацелских острва прошлог петка.
Кинески врх тврди да је амерички ратни брод то урадио без дозволе кинеске владе и да је нарушио суверенитет Кине
Америчка 7. флота је одговорила у саопштењу за јавност да је амерички разарач деловао у складу са међународним правом, док је спроводио операцију слободе пловидбе ФОНОП. Пекинг је оспорио територијалну јурисдикцију већине острва у Јужном кинеском мору на којима су пронађене велике резерве угљоводоника, што је предмет спора са другим државама региона, као и са САД, па су чести инциденти између ратних бордова две земље у том региону.
Филипини, Вијетнам, Малезија, Брунеј и Тајван такође тврде да неки од стотина гребена и малих острва у Јужном кинеском мору припадају њима. Најспорније територије су Парацелска острва, острва Нанша или Спратли и гребен Скарборо на острву Хуангјан.
Ukrajina priznala da ruske snage napreduju u Bahmutu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пекинг захтева од САД да престану да провоцирају Кину се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.