Пољска позива ЕУ да ограничи прилив украјинског жита због незадовољства ратара

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Mar.2023, 07:31

Пољска позива ЕУ да ограничи прилив украјинског жита због незадовољства ратара

Пољска жели да Европска унија употреби сва расположива средства да ограничи количину украјинског жита које улази на тржиште блока, рекао је данас премијер Матеуш Моравјецки, усред незадовољстава међу пољопривредницима због утицаја увоза на цене житарица у Пољској. Фото: Pixabay/Pezibear Растући >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << бес ратара због прилива украјинских житарица представља велику главобољу за пољску владајућу националистичку партију Право и правда (ПиС) у изборној години, нарочито што њена конзервативна бирачка база махом живи у руралним подручјима и малим градовима, навео је Ројтерс.
„Захтевамо употребу свих регулаторних инструмената – квота, тарифа, који ће ограничити или блокирати увоз украјинског жита у Пољску“, рекао је Моравјецки.
Он је додао да се договорио с лидерима неколико земаља, које се граниче са Украјином, да се обрате председници ЕК Урсули фон дер Лајен у циљу решавања поменутих проблема.
Украјина је, као један од највећих светских извозника житарица, у време када су њене црноморске луке биле блокиране откако је почео рат с Русијом пре више од годину дана, била принуђена да пронађе алтернативне руте за транспорт кроз земље Европске уније, пре свега Пољску и Румунију.
Али то је значило да су велике количине украјинских житарица, које су јефтиније од оних произведених у Европској унији, завршиле у централноевропским државама.
Министар пољопривреде Хенрик Ковалчик састао се са представницима пољопривредника, који су одбацили досад предложену владину помоћ као неадекватну.
„Губици се морају покрити, а неоходан је новац да се покрије сваки хектар жита, што знали најмање шест милијарди злота (1,39 милијарди долара)“, рекао је Михал Колођејчак, оснивач групе Агроунија, уочи разговора с владом.
Поменути износ је 10 пута већи од оног који је обезбеђен програмом помоћи од 600 милиона злота, који је у понедељак одобрила Европска комисија, а пољска влада предложила као помоћ пољопривредницима за компензацију њихових губитака.
„Нећу отићи док не дођемо до доброг решења, а ако се то не догоди полиција ће морати да нас изведе“, рекао Ковалчик, који је недавно морао да буде испраћен с пољопривредног сајма у централном пољском граду Кјелце након што га је гомила љутих пољопривредника гађала јајима.
Vašington post: Bela kuća priprema nova pravila za banke srednje veličine

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пољска позива ЕУ да ограничи прилив украјинског жита због незадовољства ратара се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.