Србија и Мађарска имаће нове заједничке пројекте на Дунаву и убрзати камионе на граници

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Mar.2023, 12:22

Србија и Мађарска имаће нове заједничке пројекте на Дунаву и убрзати камионе на граници

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се данас у Будимпешти са председником мађарске Привредне коморе за Западни Балкан Атилом Галамбашем, а на састанку је разматран српско-мађарски споразум у оквиру којег је Мађарска обезбедила за пројекте >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Србији 80 милиона евра. Фото: Танјуг/Предраг Митић Најавили су да ће кандидовати нове заједничке пројекте, а пре свега на Дунаву и да ће две коморе радити на томе да се се убрза прелаз камиона преко границе.
Весић је рекао за Танјуг после састанка, у амбасади Србије у Будимпешти, да Мађарска помаже са 80 милиона евра реализацију пројеката у области инфратруктуре и заштите животне средине у Србији. „Разговарали смо о томе како је до сада спровођен споразум и да је било доста проблема и договорили се како ћемо убудуће реализовати споразум, како би могли да причамо о новим споразумима. Важно је да се по овом споразуму тренутно завршавају пројекти за измуљавање два језера, једно је Међувршје, а друго Бубањ. Ради се и пројектовање канлиазације у Лебану са пречистачем са преораду отпадних вода“, навео је Весић.
Најавио је да ће у наредних неколико недеља бити заказана седница радне групе која ће дефинисати нове пројекте који ће се радити у оквиру заједничког споразума. „На седници две владе која се очекује у наредном периоду биће продужен овај споразум и договорићемо се како ће се финансирати пројекти. Кандидовали смо и неке нове заједничке пројекте, пре свега на Дунаву, који би могли да уђу у међудржавни споразум. Разговарали смо и како да две коморе, српска и мађарска, утичу више на то да наши камиони који улазе у Мађарску пролазе брже граничну контролу“, навео је он.
Како каже, идеја је да се направи размена података, приликом прављање неке врсте е-товарног листа како би наши камиони који улазе у Мађарску само скенирањем бар кода могли да пролазе без додатне провере и документације.
То ће бити део приче о новим заједничким интегрисаним прелазима који треба да омогуће да камиони пролазе брже, додао је Весић.
Изразио је очекивање да ће две земље дати нови импулс у спровођењу спрско – мађарског споразума. „Захвални смо Мађарској која је одвојила 80 милиона евра за пројекте у Србији, и то само за пројектовање. Жао ми је што то није ишло брже, јер ако неко хоће да вам помогне, треба да се потрудите да се то и догоди. Кренућемо у реализацију ових пројеката који су доказ пријатељства Мађарске и Србије“, навео је Весић на крају дводневне посете Будимпешти.
Kako izgleda prelazak državne granice vozom – šta nas očekuje na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad-Budimpešta?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србија и Мађарска имаће нове заједничке пројекте на Дунаву и убрзати камионе на граници се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.