Како да исечете лук без суза?

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Mar.2023, 15:01

Како да исечете лук без суза?

Сечење лука често може бити захтеван посао због непријатне реакције које изазива код људи. Међутим, могуће је олакшати овај процес приликом припреме лука и исећи га без суза. Фото: Pixabay/stevepb Користите оштар нож Држање оштрих ножева је генерално добра пракса, али је посебно важно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << када радите са луком. Оштар нож узрокује мање штете на луку, смањујући количину ослобођеног гаса. Туп нож ће само отежати резање и резање на коцкице и продужити време. Улагање у оштрење ножева или куповина новог сечива можда неће у потпуности спречити плач, али може смањити ову непријатну појаву.
Охладите лук Једина ствар коју овај савет захтева је да охладите лук пре него што почнете да кувате. Ово је можда најбољи метод за покушај, пошто се хемијске реакције успоравају на нижим температурама. Ставите лук у фрижидер 30 минута пре него што почнете да припремате јело. Покушајте да радите брже, јер како се лук загрева, можда ћете осетити како вас очи пеку. Имајте на уму да дуже држање лука у фрижидеру може довести до бржег кварења, па овај метод треба да користите само ако планирате да га употребите одмах.
Користите заштиту за очи Стандардне наочаре или наочаре за сунце могу помоћи, али најефикаснију заштиту од гасова који ова храна даје обезбедиће заштитне наочаре које користе грађевинари и мајстори, а могу да раде и наочаре за пливање.
Користите алтернативне кухињске алате Ако то можете приуштити, инвестирајте у специјализоване кухињске алате. Купите добар процесор хране који има додатак за сечење на коцкице или кришке. Ово смањује шансе за плакање, јер је ваше време експозиције краће, а понекад је лук у затвореном окружењу. Постоји и јефтинија алтернатива као што је сецкалица за поврће коју можете користити са готово свим врстама хране и која ће вам уштедети много времена за припрему.
Koju su najčešće korišćeni sastojci u kuhinjama sveta, a koji u Srbiji

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како да исечете лук без суза? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.