Француска: Нови протести против реформе пензионог система планирани за викенд

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Mar.2023, 16:30

Француска: Нови протести против реформе пензионог система планирани за викенд

У Француској су током викенда планирани нови протести против плана за реформу пензионог система који је поднео француски председник Емануел Макрон, а којим је предвиђено подизање старосне границе за пензију са 62 на 64 године. Фото: Танјуг/AP Photo/Francois Mori Планирани су нови протести >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за данас у Паризу, као и у градовима Марсељу и Нанту, али се очекује да ће бити мањи него претходних дана, јавио је АП.
У Паризу су протести протв реформе пензионог система одржани током претходне две ноћи, уз учешће на хиљаде демонстраната, а на тргу Конкорд спаљена је лутка са Макроновим ликом.
Полиција је растерала демонстранте сузавцем и воденим топовима и било је на стотине хапшења.
Демонстранти покушавају да изврше притисак на посланике да сруше Макронову владу и осуде на пропаст непопуларно повећање старосне границе за пензионисање које покушава да се наметне без гласања у Народној скупштини. Улице Париза су препуне смећа због тога што су комуналне службе у штрајку.
Штрајкови у бројним секторима планирани су за понедељак, од саобраћаја до енергетике.
Управа за цивилно ваздухопловство затражила је да се 30 одсто летова откаже на Орлију, другом аеродрому у Паризу, као и 20 одсто у Марсељу. У петак, дан након што се француска премијерка Елизабет Борн позвала на посебна уставна овлашћења да заобиђе гласање у доњем дому, посланици левице и деснице поднели су захтеве за изгласавање неповерења о којима ће се гласати у понедељак.
Topi se broj država koje priznaju nezavisnost Tajvana

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Француска: Нови протести против реформе пензионог система планирани за викенд се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.