Да ли је имунолошки систем беба јачи нешто што мислите?

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Feb.2023, 12:30

Да ли је имунолошки систем беба јачи нешто што мислите?

Највећи број људи претпоставља да бебе имају врло слаб имуни систем, јер се још увек нису сусреле са многобројним бактеријама и вирусима. Фото: Pexels/Ksenia Chernaya Иако је то у принципу тачно, њихов имунолошки систем је јачи него што можете и да замислите! Од давнина је владало мишљење >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да су бебе врло слабе по рођењу, јер је њихов имуни систем још увек у фази развоја.
И мада и даље постоји препорука да се бебе држе даље од јавних простора и особа које су прехлађене, нова студија показује да је по рођењу и у најјранијем детињству, имунитет беба знатно јачи него што се првобитно мислило.
Истраживање је показало да је имуни систем беба у потпуности развијен већ са 2-3 месеца. То значи да је спреман да се ухвати у коштац са бактеријама и вирусима из окружења. Али, у овој фази имуни систем је још увек нов, односно никад није био у контакту са било чим против чега би морао да се бори да би бебе остале здраве.
Он је дакле способан да се бори и одбрани од болести, што значи да му се није годинама уназад приписивалио довољно заслуга.
Како се развија имуни систем код беба? Грађевински блокови имуног система су такозване Т ћелије, а оне почињу да се формирају врло рано још у трудноћи. Наиме, са два месеца оне започињу да граде темеље имуног система, што значи да су у четвртом месецу потпуно способне да се боре са различитим болестима.
Међутим, будући да је материца стерилно окружење, нема потребе да се Т ћелије позивају у помоћ. Када се беба роди, њен имуни систем креће да слаби.
У првим недељама по рођењу биће слабији него што је био док је она била у мамином стомаку, све док не крене поново да јача. Због овог је препоручљиво бебу у тим данима држати подаље о извора заразе, како би њен имуни систем имао времена да ојача.
Зашто се бебе често разбољевају? Већина беба проводи првих 6 месеци свог живота без прехлада. Након тог периода чини се да се разбољевају на најмањи наговештај појаве вируса или бактерија. Не, то нажалост није плод ваше маште, већ у том период живота бебе њен имунитет може ослабити.
До шестог месеца бебе у себи имају антитела која су наследила од мајки, која им помажу да одолевају болестима. Међутим, након овог периода долази време када бебе морају да изграде свој имунитет.
Будући да њихов имунитет није још увек у потпуности зрео и да се није борио са бактеријама и вирусима, односно није створио резистенцију на њих, беба ће бити болесна.
Како имунолошки систем беба реагује на болести? До недавно се сматрало да се бебе разбољевају јер је њихов имуни систем још увек у фази развоја и што се још није сусретао са бактеријама и вирусима, а истрошио је залихе које је добио од мајке, међутим заправо се све посматрало из погрешног угла.
Разлог због ког је имуни систем беба сматрао слабим је био тај што су га упоређивали са системом одраслих, што је признаћете била грешка.
Т ћелије беба су према речима научника, у стању да брже открију вирус у организму од оних које се налазе код одраслих особа. Самим тим имуни систем беба шаље јачи одговор на вирусе него што се то случај код одраслих и зауставља многе од њих на путу да разболе бебу.
Dečja amnezija: Zašto se ne sećamo događaja pre četvrte godine života?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је имунолошки систем беба јачи нешто што мислите? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.