Зашто све више непушача болује од рака плућа

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2023, 16:01

Зашто све више непушача болује од рака плућа

Када многи људи помисле на пацијента са раком плућа, прво помисле на пушача. Али лице ове болести се променило. Последњих 15 година све више жена, непушача и младих оболевају од рака плућа. Фото: Pixabay/jeftymatricio1 Рак плућа је водећи узрок смрти од рака међу женама, а више жена умире >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од рака плућа него од рака дојке, јајника и дебелог црева. Америчко удружење за плућа извештава да су стопе рака плућа порасле за 79% код жена у протекле 44 године, док су се смањиле за 43% код мушкараца.
И по први пут у историји, има више младих жена него мушкараца којима је дијагностикован рак плућа. Све је више младих жена које никада нису пушиле са дијагнозом рака плућа. За оне који никада нису пушили, рак плућа је неочекиван, како за пацијента тако и за њиховог лекара, што често може довести до одлагања дијагнозе. Истраживачи су приметили растући тренд стопе рака плућа међу женама у различитим деловима света и почињу да схватају зашто су случајеви у порасту.
Рак плућа код жена Прво објашњење лежи у чињеници да су многе жене почеле да пуше касније од мушкараца, због чега се рак плућа изазван пушењем најчешће дијагностикује касније. Жене су такође почеле да пуше у време када су цигарете са филтером биле најшире коришћене. Ово је довело до повећаног ризика од рака званог аденокарцином, због начина на који филтери у цигаретама преносе дим до спољашњих делова плућа. Нека истраживања сугеришу да су жене подложније канцерогеним ефектима излагања дуванском диму (укључујући пасивно пушење) и да могу развити рак плућа након мање година пушења у поређењу са мушкарцима. Међутим, важно је нагласити да већина људи са дијагнозом рака плућа данас нису активни пушачи. Око 20% жена са раком плућа никада није пушило.
Фактори ризика Поред пушења и пасивног пушења, постоји неколико других фактора ризика повезаних са раком плућа. То укључује породичну историју рака и изложеност азбесту, радону и загађењу ваздуха. Изложеност канцерогенима на радном месту, што укључује удисање хемикалија као што су арсен, берилијум, кадмијум, силицијум и никл, и даље је проблем у неким деловима света. Потенцијални ризик од рака плућа од дима е-цигарета и марихуане се још проучава, али је потенцијално забрињавајући. Недавно су истраживачи открили да генетика такође може играти улогу у ризику од рака плућа код неких пацијената са дугом историјом рака плућа. Студије ових породица помогле су да се идентификују потенцијални гени за подложност раку плућа и фактори ризика животне средине. Промене у генима који промовишу или штите од развоја тумора могу допринети развоју рака плућа, а истраживачи тек треба да идентификују специфичне мутације које могу указивати на предиспозицију за рак плућа.
Рано откривање рака плућа Према новим смерницама из САД, скрининг за рано откривање рака плућа сада се препоручује за све одрасле особе од 50 до 80 година које су пушиле најмање једну кутију цигарета у 20 година и за све садашње и бивше пушаче који су престали да пуше у року од последњих 15 година. Последњих година, све веће разумевање генетских промена које могу довести до рака и како искористити имуни систем за лечење рака довело је до нових циљаних терапија и имунотерапије које су побољшале прогнозу пацијената са раком плућа. Жене обично имају бољу прогнозу од мушкараца са раком плућа, посебно ако никада нису пушиле и имају туморе са молекуларним променама који се могу лечити циљаним терапијама.
Међутим, код жена симптоми рака плућа могу остати непрепознати. Симптоми рака плућа могу укључивати кашаљ, кратак дах, хронични умор и бол у леђима, грудима или раменима, што се може заменити са другом болешћу. Жене су обично млађе када се дијагностикује од мушкараца, што значи да могу дуже патити од симптома и због тога одлагати тражење медицинске помоћи. Поред тога, мало је вероватно да ће лекари приписати ове симптоме раку плућа код млађих пацијената. Препознавање раних симптома рака плућа, проширење подобности за скрининг рака плућа и тестирање генетских биомаркера за одабир најбоље терапије су неки од корака који би могли помоћи у решавању глобалне епидемије рака плућа код жена.
4. februar – Svetski dan borbe protiv raka: Priča jedne od nas

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто све више непушача болује од рака плућа се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.