Она је симбол свежине и младости: Старинско име за девојчице које се враћа у моду

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2023, 10:01

Она је симбол свежине и младости: Старинско име за девојчице које се враћа у моду

Етимолошки, постоји више теорија о настанку и значењу имена Роса. Фото: Pexels/Tatiana Syrikova Последњих година, све је више родитеља који својим девојчицама дају име Роса.
Ово име некада је било веома популарно на нашим просторима, а онда је, под налетом модерних интернационалних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << имена, пало у заборав. Са трендом старинских и кратких имена, Роса је поново постало популарно име у Србији.
Етимолошки, постоји више теорија о пореклу и значењу овог нежног имена за девојчице. По једном тумачењу, настало је од именице роса и симболише свежину и младост.
По другом тумачењу, име је настало од латинске речи „роса“ које означава ружу, па је, сходно томе, особа која носи ово име лепа и нежна попут руже. Четири насеља у Италији носе назив Роса.
По трећој теорији, име Роса је заправо надимак изведен из имена Роксанда или Росанда која потичу из персијског језика и симболишу блиставу зору.
Осим у Србији, име Роса популарно је и у Хрватској и Црној Гори, као и у Шпанији.
Уколико познајете неку Росу, пошаљите јој ову причу о пореклу и значењу њеног имена.
Nikada nije jeo iz okruglih tanjira, stalno je postio: Nikola Tesla smatrao je da pojedina hrana negativno utiče na produktivnost

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Она је симбол свежине и младости: Старинско име за девојчице које се враћа у моду се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.