Правници: Нови закони о правосуђу донеће бенефите под условом да буду примењени

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Feb.2023, 22:11

Правници: Нови закони о правосуђу донеће бенефите под условом да буду примењени

 Представници правника истакли су да ће нови закони о правосуђу донети за грађане донети нешто ново, попут веће одговорности судија и тужилаца, њихових транспарентнијих избора и формирања институције истакнутог правника, али бенефити ће зависити од њихове примене. Фото: Pixabay/Daniel_B_photos Председница >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Председништва Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије и заменица Апелационог јавног тужиоца у Београду Лидија Комлен Николић у разговору за Танјуг истакла је да је логично што је измена сета правосудних закона изазвала је буру у у Народној скупштини Србије, као и у јавности, јер нема значајније теме од уређења правосуђа, будући да је то нешто што се тиче сваког грађанина.
Додала да је начин уређења тужилаштва битно промењен, што је донело измене устава и то је сада разрађено кроз тужилачке законе, као и да је дошло до прерасподеле одговорности, што су грађани и највише замерали, јер је то досад изостајало. „Сада ће врховни тужилац и старешине тужилаштва, па и сами јавни тужиоци, у сваком предмету имати читав низ могућности да изразе приговор савести и да се изборе како за оног кога заступају, тако и за свој интегритет“, рекла је Комлен Николић.
Судија Апелационог суда у Београду Драгана Бољевић сложила се да је добро што су бројни амандмани усвојени. „Сада је за правосуђе купљена механизација, а каква ће бити жетва зависи од више тога, пре свега да ли ће бити бензина“, казала је она.
Истакла је и да следи велика смена генерација, јер ће од 2.500 судија њих преко 500 у наредне три-четири године да оде у пензију.
„Исто ће учинити још преко 1.000 за следећих седам-осам година, што је око 60 одсто укупшног, а нема ко да их замени јер нема људи у систему, будући да нисмо имали могућности да запошљавамо младе правнике“, каже Бољевић и додаје да су млади правници могли да раде само као волонтери и зато је много њих отишло из правосуђа, јер су морали да решавају своје основне животне потребе, па сада нема ко да заузме места судија и тужилаца.
Додаје да правосуђе мора да буде атрактивно, то јест да правници имају веће плате. „Међутим, ми имамо мање плате од Албаније, а само више од Казахстана и Молдавиј, али охрабрујуће је што је министарка правде најавила да ће се Влада тиме бавити, што је досад било немогуће због кризе, рекла је Бољевић.
Лидија Комлен Николић истиче да и тужилаштво дели исту ситуацију, јер млади људи одлазе из истог разлога. „Одлазе и носиоци јавних функција незадовољни платама, што јесте проблем, јер поред самосталности то може да буде и мотив за коруптивне радње“, рекла је она и навела да од тужиоци од својих захтева не одустају, али сачекати одређени период да надлежни на њих одговоре.
Бољевић је додала да је ипак добро што у Законима о високом савету судства и тужилаштва стоји да ће они пројектовати предлоге буџета за наредне периоде. „То значи да ће о тим буџетима бити расправе у скупштини, па чак и онда када се Влада не буде сложила с предлозима, грађани ће моћи то да чују и почину да схватају шта је потребно правосуђу и како оно треба да функционише“, навела је она.
Истакла је да је у законе уграђен висок степен транспарентности у процесу избора, тако да ће људи моћи да прате на који начин ће правници бити бирани и шта имају да понуде када је реч о стручност.
„Истакнуте правнике смо увели јер је и држава препознала проблем, као и да не би судије и тужиоци бирали сами себе, а за избор истакнутог правника биће потребна двотрећинска већина, па ако се то не догоди постоји комисија која ће одлучивати“, додала је Комлен Николић.
Напомиње и да ће у тој комисији седети председници скупштине и Уставног суда, Врховни јавни тужилац, председник Врховног касационог суда и Заштитник грађана.
„Не смемо да занемаримо чињеницу да су четири од тих пет личности бирани на скупштини, али се подразмева и то да ће та комисија лакше бирати истакнуте правнике“, навела је она.
Драгана Бољевић наглашава да би било добро да позиција и опозиција сами нађу начин на који ће бирати истакнуте правнике.
„Много је боље да их посланици бирају, него петочлана комисија с већином од три члана“, рекла је она.
Vučić sutra na obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Правници: Нови закони о правосуђу донеће бенефите под условом да буду примењени се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.