У којим земљама се пије највише, а којим најмање алкохола?

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2023, 16:00

У којим земљама се пије највише, а којим најмање алкохола?

У многим земљама испијање алкохола је традиција, било да је у питању чаша вина или безалкохолно пиће уз ручак, аперитив пре вечере, пиво на Октоберфесту, чаша вина на Грожђебалу, ракија са мезом, алкохол је део културе широм света, али и кухиње , музику или костим. Фото: Pixabay/bridgesward Потрошња >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << алкохола у свакој земљи увелико варира и на њу утичу закони, култура и друге карактеристике сваке земље. Светска здравствена организација је забележила потрошњу алкохола у свакој земљи у литрима чистог алкохола за пиво, вино, жестока пића и друга алкохолна пића. Забележена је просечна потрошња за особе старије од 15 година.
Светска просечна потрошња износила је 6,18 литара, са изузетно високом концентрацијом већих потрошача у Европи.
Да би се објасниле разлике у садржају алкохола у различитим пићима (нпр. вино или пиво), вредности су изражене у литрима чистог алкохола годишње.
Ево првих 10 земаља са највећом потрошњом алкохола (у литрима чистог алкохола по глави становника): Чешка – 26.14 Летонија – 19.13 Молдавија – 12.85 Немачка – 12,79 Литванија – 12,78 Ирска – 12,75 Шпанија – 12,67 Уганда – 12.48 Бугарска – 12.46 Луксембург – 12.45 Може се са сигурношћу рећи да европске земље традиционално имају већу количину конзумираног алкохола по особи.  У већини земаља мушкарци пију у просеку најмање три пута више алкохола од жена. На пример, просек у Чешкој је 14,6 литара, али просек по полу је 6,9 литара за жене и 22 литара за мушкарце (што су глобални максимуми). У неким земљама, диспаритет је још већи. У Туркменистану, на пример, мушкарци пију 5,26 литара годишње, више од пет пута више од жена (1,03 литара годишње).
Друге бројке откривају да Северна Африка и Блиски исток показују релативно низак ниво алкохола.
Овако изгледа првих 10 земаља са најнижом потрошњом алкохола:  Сомалија, Бангладеш, Кувајт, Мауританија, Саудијска Арабија – 0,00 Авганистан – 0,013 Либија – 0,027 Јемен – 0,034 Египат – 0,14 Сирија- 0,19 Бутан – 0,21 Индонезија – 0,22 Пакистан – 0,31 Џибути – 0,36 У разним земљама широм света алкохол има различито значење и положај у друштву. Алкохол је регулисан законима који одређују минимално старосно доба за пиће (најчешће 18 или 21 годину, али варира у зависности од земље), ограничавају отворено ношење алкохола на јавним местима, захтевају дозволе за алкохол за ресторане и продавнице и забрањују вожњу под дејством алкохола.
Šta se dešava sa telom ako pijemo pivo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У којим земљама се пије највише, а којим најмање алкохола? се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.