САД: Кинески балон део војне посматрачке операције

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2023, 11:32

САД: Кинески балон део војне посматрачке операције

Амерички обавештајни званичници верују да је недавно оборен кинески балон део опсежног програма надзора који води кинеска војска. Фото: Танјуг/Brian Branch via AP Програм надзора, који укључује низ сличних балона, делимично је повучен из кинеске провинције Хаинан, кажу званичници >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за Си-Ен-Ен.
Како се наводи, САД не знају тачну величину флоте кинеских балона за надзор, али извори кажу да је програм спровео најмање 20-ак мисија на најмање пет континената последњих година. Извори сматрају да нису сви балони примећени широм света били потпуно истог модела као онај који је оборен код обале Јужне Каролине у суботу, као и да постоји неколико „варијација“.
Тренутно, у владиној лабораторији у Квантику у Вирџинији, елитни тим ФБИ инжењера испитује остатке пронађеног балона, покушавајући да сазна све што може о обавештајним подацима које је можда прикупио и како најбоље пратити балоне за надзор у будућности. Извори упознати са тим напорима кажу да званичници желе да схвате што је више могуће о техничким могућностима балона, укључујући и какве податке би могао да пресретне и прикупи, са којим сателитима је повезан и да ли има рањивости које би САД могле да открију.
Неименовани извор упознат са операцијом ФБИ-а рекао је за Си-Ен-Ен да ће анализа и реконструкција терета балона идеално одредити да ли је ваздушни брод опремљен способношћу да преноси податке које је прикупио у реалном времену кинеској војсци или да ли је уређај садржавао „складиштену збирку“ коју ће Кина касније анализирати.
SAD održale sastanke sa diplomatama iz 40 država zbog kineskog balona

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД: Кинески балон део војне посматрачке операције се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.